Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.05.2015 15:23 - Фес - един от най - старите императорски градове
Автор: krasi46 Категория: Туризъм   
Прочетен: 2809 Коментари: 0 Гласове:
10

Последна промяна: 30.05.2015 15:33


Фес е третият по големина град в Мароко след Казабланка и Рабат. В момента градът наброява около 1 050 000 жители и се състои от три части.
Фес ел-Жедид – построен през ХIII в. от Меринидите, той е административен и кралски център, където Кралят е отивал, за да отбележи с тържественост някое събитие или важно решение.
Фес ел-Бали – най-старият квартал, построен от династията на Идрисидите.
Фес ел-Жедид и Фес ел-Бали образуват медината, т.е. старинната част на Фес, която е защитена от ЮНЕСКО и е част от световното културно-историческо наследство .
Новият град Фес (Dar Dbibegh) – изграден от французите по време на протектората. В тази част на Фес си дават среща модернизмът и традицията.
image
                                              СИМВОЛЪТ НА ГРАДА
Наситеното синьо на керамиката е един от характерните символи на Фес. Този град притежава най-голямата медина в света. По международния отзвук на своето минало този град е една от столиците на арабо-мюсюлманската цивилизация редом с Дамаск, Багдад, Кордова и Гренада.
А университетът "Ал Карауин" във Фес е със сигурност най-важен в историята на града. Той е негова емблема, а архитектурата му е образец на арабо-андалузкия стил.
image
       
 
http://vbox7.com/play:e97f55883b        
     
                                ИСТОРИЧЕСКАТА ПАМЕТ НА КРАЛСТВО МАРОКО

Фес не се завзема лесно. За да се проникне в града, трябва да се мине през голямата порта, едновременно видима и невидима, която е свещена. Защото Фес е светилище. И така винаги е бил наричан от посветените в Исляма суфити - la Zaouia. Пътникът, който идвал отдалече, знаел, че приближавайки портите на града, ще измоли гостоприемство от основателя и светия покровител на града. За него Фес бил градът на Мулай Идрис.
Фес, който в течение на няколко века е бил политическа и интелектуална столица на Мароко, става център на срещи и обмен. Разказват, че Силвестър Втори (Жербер д’Орийак), папа от 999 до 1003 г., се учил там през младостта си, като по-късно въвел арабските цифри в Европа. Маймонид, еврейски лекар и философ, живял там няколко години, през които преподавал в Карауин. Делото на този философ е прекрасна илюстрация на симбиозата между юдейската и ислямската култура, която е преобладавала в Андалузия и е намерила отражение и във Фес.
image

Най-стар от императорските градове, Фес е основан през 789 г. сл. Хр. от Идрис I, потомък на Пророка Мохамед. Неговият син, султан Идрис II, решава през 809 г. да установи седалището на първата мароканска династия на идрисидите там и по този начин Фес става първият ислямски град в Мароко. От 818 г. султанът приема в града си 8000 мюсюлмански семейства от областта Андалузия в Испания.
Седем години по-късно това население се увеличава с присъединяването на евреи и тунизийци от Кайруан. Богат на разнообразно религиозно, културно и архитектурно наследство, Фес бързо се превръща в културен и религиозен център на Мароко.
image
Според легендата името на града се дължи на откриването на кирка (от арабски: fa’s) на мястото на първото поселение. Tой се явява един от четирите императорски града заедно с Маракеш, Мекнес и Рабат.

                                       КАКВО ВИ ОЧАКВА, АКО ПОСЕТИТЕ ФЕС

Ще има музика, много музика, защото жителите на Фес я обожават. Възползвайте се и открийте приказното културно-историческо наследство на този град, вкусете от все така истинската атмосфера на традицията, която не се намира другаде из кралството. Във Фес, с неговата медина, представляваща лабиринт от 9500 улици, прорязани от хиляда слепи улички, човек лесно може да се усамоти. А кварталът на кожарите е какъвто е бил през XII в., със своите пъстроцветни бояджийници на открито.
image
Фес е и интелектуалната столица на кралството. Могат да се посетят великолепните сгради, където се помещават медресетата, в които се преподава Коранът и се обитават от самите ученици. Архитектурата им е забележителна. Смесването между няколкото хиляди занаятчии и интелектуалният свят е онова, което придава богатото многообразие на града.

image











Тагове:   град,   Мароко,   имперски,   Фес,


Гласувай:
10



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: krasi46
Категория: Туризъм
Прочетен: 2449698
Постинги: 175
Коментари: 210
Гласове: 841
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930