Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.03.2015 08:17 - Античният Помпей - погребаният град на греха
Автор: krasi46 Категория: Туризъм   
Прочетен: 7392 Коментари: 0 Гласове:
11

Последна промяна: 29.03.2015 09:25

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
В едно от многобройните си пътувания в Италия, след разглеждане на Неапол и вулканът Везувий, се отправихме към Помпей - мъртвият град, отстоящ на около 22 км.  от Неапол, в подножието на самия вулкан.
Вулканът Везувий - Помпей / VBOX7
24 август 79 г. е най-съдбовния ден за Помпей, когато намиращия се в близост вулкан
 Везувий изригва с такава мощ, че тоновете изхвърлена вулканична пепел погребват под себе си 20 000 нищо неподозиращи хора. От тук идва и названието му „Мъртвия град”. Под яростта на вулкана попадат и градовете Херкулан, Стабия, Оплонтис, Левкопетра, Таурания, Тора, Коза и Сора.
ЦЕЛИЯТ ПОСТИНГ ПО-ДОЛУ:
 Гневът на Везувий срещу Помпей

image
 Помпей (Pompei) е уникално запазен древен римски град, който днес представлява огромен музей на открито. Това неповторимо по рода си древно селище се намира в Неаполитанския залив, в италианския регион Кампания, в подножието на вулкана Везувий. От тук Неапол (Naples) е съвсем близо – на 22 км северозападна посока. До тази югозападна част на Италия, намираща се между прословутия вулкан и морето, най-лесно се стига с влак или автобус от Соренто или Неапол, а пътят трае около 30-40 мин.

image

Историците са на мнение, че Помпей представлява най-големият съхранен до днес античен град. Той е бил погребан под дебел слой вулканична пепел след изригването на Везувий през 79 г. През 1 век пр.н.е. градът е част от Римската държава. С изригването на вулкана посипалата се пепел успява да съхрани абсолютно целия град. През 16 в. при изграждането на канализация работници откриват първите следи от античния град. След около два века обаче Помпей е напълно преоткрит, когато археологическите разкопки изваждат на бял свят древните сгради и вкаменени в различни пози тела на жителите.
image

Помпей: погребаният град на греха

image

Днес за туристите са отворени около 65 хектара, като повече от половината постройки са възстановени напълно. Размерите на Помпей са наистина внушителни – формата му е овална, като в състава му влизат 11 кули и 7 градски врати, защитени от укрепена стена с дължина 3120 м.

Доказателствата за кипящият политическият и религиозният живот в Помпей са категорични. Тук може да се види храмът на Аполон, храмът на Юпитер, общинският съвет, покритият пазар, съдът. В южната част на града е известният Триъгълен форум с дорийски храм от VI в. пр.н.е. Запазени са останките от два театъра, амфитеатър за 20 000 зрители, където са се провеждали гладиаторските боеве, три обществени бани.image

Доста интересни са публичните домове, с които е бил известен Помпей. Те били главното развлечение в града и като такива привличали жители от всички краища на Римската империя. Днес в т.нар. Градина на бегълците могат да се видят 17 отливки, направени от кухините, останали от телата на вкаменените жители на Помпей.
image

Сред тях могат да се видят дори, хора, които са застинали, докато правят любов. Безспорно една от най-големите забележителности в древния град Помпей са съхранените фрески, мозайките и рисунките по стените, които претворяват дръзки и любопитни сцени от ежедневието на някогашните обитатели на Помпей.

image












Тагове:   град,   Помпей,   античният,


Гласувай:
11



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: krasi46
Категория: Туризъм
Прочетен: 2442416
Постинги: 175
Коментари: 210
Гласове: 841
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031