Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.03.2015 17:01 - Егина – един остров, хиляди изживявания
Автор: krasi46 Категория: Туризъм   
Прочетен: 3035 Коментари: 0 Гласове:
9

Последна промяна: 15.03.2015 17:07


  При едно от посещението ми в Атина, чрез метрото се отправихме към гр. Пирея, вече квартал на столицата и най-голямото пристанище на Гърция. Оттам с ферибот до Марина - едно от пристанищата на о-в  Егина, взехме рейс и прекосихме целият остров до гр. Егина, минавайки покрай храма на Ефея, разположен високо на хълм, с прекрасен изглед към Пирея, та чак до Акропола. Възхищавахме  се от екзотичната природа на острова, обсипан с тъмнозелени кипъриси.
image


Прочетете целият постинг:
 На о-в Егина в Гърция

Въпреки че е малък, Егина – най-близкият до Атина остров (намира се около 30 км от гръцката столица), разполага с изобилие от природни, исторически и архитектурни забележителности, които гарантират хиляди разнообразни изживявания на всеки, имал щастието да го посети.

Според легендите островът е кръстен на красива нимфа, дъщеря на речния бог Азопос, в която се влюбил всемогъщият Зевс. Той я отвлякъл и я завел именно на този остров. В продължение на почти три години, от началото на 1827 г. до октомври 1829 г., град Егина е столица на новосформираната гръцка държава. В този период губернаторът на острова построява впечатляващи неокласически имения, които днес са основни туристически атракции.
image

Най-известната забележителност в Егина е Храмът на Ефея, който се счита за най-старият оцелял от всички древногръцки храмове. Той, Партенонът в Атина и Храмът на Посейдон в Сунион образуват т. нар. „свещен триъгълник на Древността“. Първоначалната постройка на това място, издигната около 700 г. пр. н. е., била посветена на Ефея, критска богиня, а дорийският храм, който виждаме днес, построен два века по-късно, вече е в чест на Атина – по това време култът към нея се е слял с този към Ефея. Според преданията той е послужил като модел за изграждането на Партенона, както и на множество други храмове не само в Гърция, но и в Южна Италия, и дори в Азия.

Ако обичате историята, на острова можете да посетите още забележителности като светилището на Аполон, манастира „Свети Нектарий“ (един от най-големите на Балканския полуостров), Археологическия музей, Историческия и фолклорен музей.
image

Егина има какво да предложи и на онези, които не си падат особено по свидетелствата за миналите времена. На първо място, естествено, са прелестните плажове и изумрудената вода, в която често се реят различни яхти. Такива има и на красивото пристанище на Егина, а след като акостират, туристите се впускат в опознаване на многобройните заведения и магазинчета с изобилие от стоки.
image

image









Гласувай:
9



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: krasi46
Категория: Туризъм
Прочетен: 2446764
Постинги: 175
Коментари: 210
Гласове: 841
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930