Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.03.2015 04:56 - Кварталът на боговете!
Автор: krasi46 Категория: Туризъм   
Прочетен: 3352 Коментари: 0 Гласове:
11

Последна промяна: 10.03.2015 07:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Разположен точно под люлката на западната цивилизация – Акропола, най-старият район в Атина си е заслужил прозвището „кварталът на боговете“. Може би сте чували за Плака, още по-вероятно е да сте виждали снимки на това прекрасно местенце, а абсолютно сигурното е, че трябва да го добавите в списъка си със задължителни за посещение дестинации, ако все още не сте били там.

image

Живописният квартал предлага изобилие от археологически паметници и обекти, датиращи от хилядолетия. Смята се, че Плака е постоянно обитаван в продължение на почти три хиляди години, което го прави един от най-древните ненапускани квартали в света. В него можете да видите Храма на Зевс Олимпийски и Арката на Адриан, която е една от многото „порти“, водещи до Плака.

Впечатление прави и Хорагоският паметник на Лизикрат – той е първият монумент в историята, чийто екстериор е изграден по Коринтския ордер (335-334 г. пр. Хр.), а близо две хиляди години по-късно градините му са мястото, където отец Франсис посажда първия домат в Гърция. Недалеч от там, в Римската Агора на Атина, се намира Кулата на ветровете, която е първата часовникова кула и метеорологична станция в света. А най-забележителният и добре запазен паметник, който можете да видите в областта, несъмнено е Храмът на Хефест.
image
Стоата на Атал е друга красива сграда в Древната Агора, която впечатлява със своите размери и архитектура. Тя е една от много малкото двуетажни сгради от древността, и едва вторият напълно възстановен гръцки паметник.

Не трябва да пропускаме и Театъра на Дионис, който лежи в сянката на Партенона и се счита за най-стария театър в света, както и Одеон Херод Атикус – един от най-добре запазените древни театри. В него всяко лято продължават да се провеждат фестивали, а на сцената му са се изявявали изпълнители като Мария Калас, Андреа Бочели и Лучано Павароти.

Разнообразната архитектура на района се дължи на многовековната му история. Древногръцките и римските паметници се смесват с неокласически сгради от XIX век и византийски църкви, някои от които построени преди десетина века. Има и джамия, която вече не е действаща, но напомня на местните жители за четиристотинте години османска власт.
Време е да споменем и прочутата Анафиотика – тази миниатюрна версия на остров от Цикладите, разположена точно под свещените скали на Акропола, придава на района приказен облик и те кара да си мислиш, че си попаднал на Санторини или Миконос, а не си все още в Атина.

image

За това си има историческо обяснение – едни от първите жители на този район, няколко години след освобождението на Гърция от османско владичество, били преселници от Анафи, малък остров на Цикладите. На него е кръстен и районът, а носталгията на преселниците ги подтикнала да превърнат новото място, на което живеят, в мини копие на родния остров.

Главната улица на Плака – Адриану, се смята за една от най-старите в света. По нея се вървели Александър Велики, Сократ, Платон, Перикъл… Днес и вие можете да повторите стъпките им, както и да се насладите на чаша кафе или узо в многобройните китни заведения по улицата.

Разбира се, в тях цените са доста по-високи, отколкото в намиращите се в по-странични улички кафенета и ресторанти, но ако решите все пак да прежалите някое и друго евро повече, то може да видите доста известни личности да преминават край вас – всички знаменитости, които посещават Атина, задължително отиват на разходка в Плака и минават по улица Адриану.

image

В квартала, естествено, има и много бутици, ресторанти, в които ще ви изкушават с мусака, сувлаки, рибни специалитети и морски дарове, магазинчета за цветя и сувенири, театри на открито.  По улиците ще срещнете хора, които продават хляб, които ви предлагат да напишат името ви върху зрънце ориз, както и многобройни улични музиканти, които правят атмосферата на Плака още по-магическа и незабравима. Добре дошли в Квартала на боговете!



Тагове:   Атина,   боговете,   квартала,


Гласувай:
11



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: krasi46
Категория: Туризъм
Прочетен: 2442131
Постинги: 175
Коментари: 210
Гласове: 841
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031