Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.12.2014 10:22 - 10-те забележителности в Атина, които трябва да видите през 2015 г.
Автор: krasi46 Категория: Туризъм   
Прочетен: 4933 Коментари: 2 Гласове:
12

Последна промяна: 30.12.2014 15:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Родното място на демокрацията, люлката на европейската цивилизация, град с над 3000-годишна история, който задължително трябва да посетите поне веднъж в живота си – това е Атина. Гръцката столица, носеща името на богинята на мъдростта и войната, неслучайно е привлекателна дестинация за милиони туристи и предлага изобилие от атракции и забележителности, които си заслужава да бъдат видени. Подбрали сме десет от тях, като те далеч не изчерпват всичко, с което Атина може да ви впечатли!
http://www.pantheonbeauty.com/bg/pages/28-athens  

http://krasi46.blog.bg/Еdna sedmica v atina

http://krasi46.blog.bg -Na o-v Egina v Grciia

http://krasi46.blog.bg/Ot Siciliia do Balgariia prez Grciia

image

                 10. НАЦИОНАЛНИТЕ ГРАДИНИ

image
Тихо и спокойно място в сърцето на Атина с разкошно зелени дървета, красиви цветя, алеи и статуи, което позволява бягство от шумотевицата на големия град. Публичната градина е създадена през 1923 г. Част от Кралската градина пък не е достъпна за посетители – тя е само за Кралския дворец, който сега е сграда на Парламента. Тук се намират и Градините на Запио, които обграждат древната конгресна зала, построена през 19 век.

             9. НОВИЯТ МУЗЕЙ НА АКРОПОЛА

image
Задължителна спирка за всеки турист, Новият музей на Акропола се намира в подножието на хълма и притежава най-голямата колекция на гръцка архитектура и древни скулптури. Разположен е на 5 етажа, на които са изложени над 4 000 артефакта. Както сочи и името му, музеят е нов – първоначалните планове са били да е готов за Олимпийските игри през 2004-та, но строителството му се забавя заради съдебни битки и официалното му откриване е през 2009-та.

                       8. ХЪЛМ ЛИКАВИТОС

image
Най-високата точка на Атина, която разкрива пред очите на посетителите спираща дъха панорама към града, както и към Егейско море. До Ликавитос може да се стигне с въжена линия, а може и да се изкачи пеша, като изкачването е по пътека, която започва от края на улица Aristippou в Kolonaki.

                     7. ПЛОЩАД СИНТАГМА

image
Най-любопитната гледка, която предлага площад Синтагма на туристите, е смяната на караула пред Гробницата на незнайния войн. Тук се намират множество спирки на градския транспорт, както и сградата на гръцкия Парламент, различни статуи, фонтан, красиви зелени площи – идеално място за снимки, с които да се похвалите, че сте в Атина.

                       6. КВАРТАЛ ПЛАКА

image
Плака е едно от най-привлекателните за туристите места, което предлага уникална атмосфера с каменни пътеки, вековни дървета, симпатични кафенета – перфектен начин да се потопите в автентичната гръцка култура. Често е наричан „Кварталът на боговете“, тъй като се намира в подножието на Акропола. Известен е и с многобройните магазини и бутици.

       5. НАЦИОНАЛНИЯТ АРХЕОЛОГИЧЕСКИ МУЗЕЙ

image
Ако обичате историята и изложбите, Националният археологически музей е вашето място в Атина. В над 30 зали са разположени множество колекции – от античността до произведения на съвременни автори. Има дори експонати от епохата на неолита, както и скулптури от всички векове, включително и от Древен Египет.

                             4. ЕРЕХТЕЙОН

image
Ерехтейонът се намира на Акропола и е едно от най-емблематичните произведения на древногръцката архитектура. Мраморният храм е построен като светилище, посветено на Атина, Ерехтей и Посейдон, между 421 и 405 г. пр. н. е., след като намиращият се преди това на същото място храм на Атина е бил разрушен при нашествието на персите. Според легендите точно на това място Атина и Посейдон са спорили за покровителството над града.

                            3. ХРАМЪТ НА ЗЕВС

image
Известен като най-големия храм в Гърция, Храмът на Зевс Олимпийски е бил строен цели седем века – завършен е окончателно при император Адриан през 132 г. пр.н.е. В момента от масивния архитектурен комплекс са запазени само 15 огромни колони – първоначално са били 104. Те са с височина 17 метра, а между тях са били поставени две огромни статуи от злато и сребро.

                           2. ДРЕВНА АГОРА

image
Намираща се в северозападната част на Акропола, Древната Агора е мястото, което се счита за родно на гръцката демокрация – на този някога централен площад и оживен пазар древните гърци се събирали и обсъждали политически, културни и всякакви други въпроси. Тук своите дискусии със съгражданите си провеждал и Сократ. В най-високата част на Агората може да посетите и храма на Хефест – най-добре запазеният древногръцки храм благодарение на това, че е бил превърнат в църква през 7 век.

                   1. ПАРТЕНОНЪТ НА АКРОПОЛА

image
Издигнат на хълм, който гледа към града, Партенонът е най-важният храм на Акропола, посветен на Атина – покровителката на града, и построен в знак на благодарност за закрилата й и победата над персите при Маратон. Проектиран е от известния скулптор Фидий и някога е бил дом на множество съкровища, сред които се откроявала огромна статуя на Атина от злато и слонова кост.






Гласувай:
12



1. balebalev - Да си призная, снимките не ме впечатлиха много-много.
30.12.2014 11:40
Единственото, което става е кварталът "Плака", но надали бих отишъл до Атина заради него.
цитирай
2. krasi46 - Вижте новите снимки от Атина
30.12.2014 15:20
Вижте новите снимки от Атина
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: krasi46
Категория: Туризъм
Прочетен: 2446952
Постинги: 175
Коментари: 210
Гласове: 841
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930