Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.10.2014 09:43 - Циганите масово се преселват в Гент, Белгия
Автор: krasi46 Категория: Туризъм   
Прочетен: 6389 Коментари: 3 Гласове:
19

Последна промяна: 13.10.2014 09:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Интеграция или далавера е преселението на български роми в Белгия_ - bTV

СЕГА - Защо Гент се превърна в обетована земя за много българи

Красивият град Гент е център на провинция Източна Фландрия в Белгия. Разположен при сливането на реките Шелда (Scheldt)и Лис (Lys), Гент е третият по големина град в страната и нещо като средновековната памет на холандците. Не случайно мнозина от тях го предпочитат за своите пътувания почивки през уикендите.

В самия Гент живеят около 233 000 души (2006). Обичат често да сравняват Гент по красота с известните Брюж и Брюксел. Този приказен холандски град обаче има нещо повече от тях – Гент притежава неизменен средновековен чар, който се разпростира сред спокойна атмосфера на градското ежедневие.

Огромен плюс за Гент е фактът, че в централната му част е забранено движението на каквито и да било автомобили. Човек тук може да се движи или пеша или с велосипед. За удобството на жителите на града и многобройните посетители са осигурени места, които отдават колела под наем. След като се наситите на колоездачните турове из улиците на Гент, може да си подарите една приказна разходка с лодка по каналите на града.
image

Гент е само на 35 минути път с влак в от другия голям белгийски град и център на политическия живот - Брюксел. В определен етап от историята Гент е бил сред най-важните градове на Стария континент. Около средата на 15 век селището се е превърнало в най-големия в Европа производител на сукно, който внася вълна от Англия и осигурява работни места за хиляди хора.

Едновременно Гент е бил и важно пристанище. По канала Ghent-Terneuzen са били натоварвани на лодки прочутите тъкани платове, за да бъдат разнесени до различни краища на Европа.

 

Днес Гент е съвременнен университетски град, с множество забележителности отСредновековието. Именно прогресът на селището през онези далечни градове е причината за днешния блясък на Гент. Голяма част от постройките и сградите са запазили старинния си автентичен блясък.

Освен това днес Гент е прочут и като един от световните центрове на цветята. В покрайнините на града могат да се видят прелестни насаждения от азалии, лалета и бегонии. На всеки пет години в Гент се провежда "Gentse Floraliлn", което е един прекрасен фестивал на цветята, привличащ хиляди туристи. Този фест обаче остава някак на заден план пред популярния Ghent Festival. Това празненство на театралното и музикалното изкуство в Гент е магнит за около 2 милиона души от цял свят всяка година.

Средновековното сърце на Гент се разпростира между няколкото големи, открити площадa. Те са свързани помежду си от трите внушителни импозантни сгради на църквата Свети Николай, Камбанарията и катедралата "St.Baaf". Именно тук е т.нар исторически център на града, където се тълпят туристическите групи.

Катедралата "St.Baaf" е един от основните исторически паметници на Гент. Във вътрешността й може да се види прекрасен бароков амвон. Първоначално катедралата е функционирала като часовникова кула. На всеки от нейните четири ъгъла има по един каменен войник. Фигурите, които се виждат днес обаче не са оригинални, а са само дубликати.

image  

От оригиналните войни днес е оцелял само 1, който се пази старателно в т.нар. Стая със съкровищата в храма. Известна още и като Тайната стая в миналото тя е пазела най-важните документи и ценности на града, като е била защитена от 2 големи порти с по 3 ключалки. Сред другите забележителности на Гент, които не трябва да се пропускат е Замъкът на графовете(Gravensteen). Той е построен през 12 век за да защитава жителите на града и днес се счита за един от най-запазените фламандски дворци. В миналото е функционирал едновременно като монетен двор, затвор и дори фабрика за памук, а днес е отворен за обществени посещения.

Сред местата, които не са за пропускане в Гент е и уникалната Улицата на подправките и зеленчуците (Graslei) с нейните красиви занаятчийски къщи. Тази улица върви по течението на реката. Може да се види старото пристанище на Гент с историческия мост Сен Мишел.

Свързани теми:

 Любимият град на белгийците - тема за Гент - Idi.bgimage

Гент__ Заможният белгийски град на водата









Тагове:   цигани,   Белгия,   преселване,   Гент,


Гласувай:
19



1. apostapostoloff - Най- добре ще е, ако
13.10.2014 17:12
всички цигани се преселят там. Ние доста им се порадвахме, нека да им се порадват и белгийците.
цитирай
2. lidislidis - Няма начин да не е далавера циганският масов туризъм и "преселване" :)
14.10.2014 11:11
И една циганка от блога е там, в Брюксел. За кратко ще е това преселване. Белгия е красива и цивилизована страна и никой няма да хрантути от данъците си мързеливите и прости цигани на ЕС България. Това е Белгия, а не бг.гето! Полицията им пипа яко, а те са свикнали да нарушават законите и да лапат на готово. Поздрави за поста!
цитирай
3. fischerski - МОЛЯ???
04.12.2014 01:56
КАКЪВ Е ТОЯ МАТЕРИАЛ??? И ЗАЩО СЕ ПРЕВЪРНА В ОБЕТОВАНА ЗЕМЯ??? ЗАРАД КУЛТУРАТА И ИСТОРИЯТА,ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИТЕ,АРХИТЕКТУРАТА ЛИ?? КАРАТЕ МЕ ДА СЕ СМЕЯ !!! ОЦЕНИЛИ СА ТРЪНКИ! 50 ГОДИНИ ДА ЖИВЕЯТ ТАМ..ХАБЕР НЯМА ДА ИМАТ!!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: krasi46
Категория: Туризъм
Прочетен: 2442315
Постинги: 175
Коментари: 210
Гласове: 841
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031