Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.05.2014 11:10 - Мадрид - забележителности, испанска музика и фламенко
Автор: krasi46 Категория: Туризъм   
Прочетен: 5196 Коментари: 0 Гласове:
10

Последна промяна: 24.05.2014 18:52


 Мадрид - това е столицата на Испания, в която можеш да намериш всичко, съчетавайки в себе си модерна и древна архитектура, основна туристическа дестинация за разходки и развлечения.
Мадрид е кралската столица на Испания. С население от 3 270 000 души, градът се нарежда на трето място в Европейския съюз след Лондон и Берлин.
Мадрид заема географския център на страната. Разположен е на брега на неголямата река Мансанарес, която е част от басейна на река Тахо.
Климатът е континентален средиземноморски. През зимата температурите рядко падат под 0 С, лятото е горещо. Средната януарска температура е 5 С, средната юлска - +24,5 С. Валежите, около 440 мм годишно, падат предимно през зимния период. Районът на Мадрид е едно от най-сухите места в Европа.
Водоснабдяването на града се сблъсква с определени трудности. В зоната на Сиера де Гвадарама са създадени водохранилища, от които чрез специални канали водата достига до столицата.
В околностите на града се среща флора от средиземноморски тип – вечозелени храсти: гарига, маквиси, съcтоящи се от хвойна, мирта, див шамфъстък и лавдан. Също така са разпространени и полупустинни растения като някои видове мащерка. Флората е разнообразна- елени, сърни, глигани. От хищниците преобладават вълци, испанки рисове и лисици. В платото Месета се срещат скорпиони и тарантули. Рaзпространени са няколко вида змии, хамелеони и гущери.

image

                             Забележителностите на Мадрид

                                              Кралския дворец 

image
 
Испания е монархия и кралското семейство има редица дворци и резиденции из цяла Испания. Кралският дворец в Мадрид е резиденцията на Краля на Испания в столицата, но той рядко пребивава за дълго там. Дворецът е построен през далечната 1755 г., на мястото на стара крепост от десети век. Площта му е 135 000 квадратни метра и разполага с около 2800 стаи. Тези цифри поставят Кралския дворец в Мадрид на първо място сред най-големите дворци в Западна Европа. В днешно време дворецът е сред големите забележителности в Мадрид. Смятан е за една от емблематичните и красиви сгради в града, заради своята прекрасна архитектура и множеството интересни и ценни предмети, които могат да бъдат разгледани вътре. Кралския дворец в Мадрид е затворен за посетители, когато се провеждат официални церемонни. През останалото време работи от 9:00 до 17:00 часа, от понеделник до събота, а в неделя работното време на Кралския дворец е от 9:00 до 15:00 часа. Неделното работно време важи и по време на празнични дни.

                                          Пуерта дел Сол

image

Пуерта дел Сол е площад в Мадрид. Ако трябва да сме точни - Пуерта дел Сол е най-известният площад в столицата. В превод от испански, името му значи "Врата на Слънцето",
от където започва една от главните артерии на града  "Calle de Alcala". Намира се в центъра на града и е сред най-посещаваните забележителности в Мадрид. Близо до него се намира и друг централен площад - Плаза Майор. Една от големите забележителности на площада Пуерта дел Сол е, че на него се намирания Нулевия километър на Испания. Това е точка, в географския център на Мадрид, от който започва мереното на разстоянията на всички магистрали и големи пътища в Испания. Край малката плоча е почти винаги пълно от туристи, желаещи да заснемат Нулевия километър или да стъпят върху центъра на града. В центъра на площад Пуерта дел Сол се извисява статуя на крал Карлос III, възседнал кон. Площадът е сред любимите места на жителите на Мадрид за среща и също така е пресечна точка на градския транспорт в града.

                                        Плаза Майор

image
Плаза Майор е другият голям площад в Мадрид освен Пуерта дел Сол. Както казахме, двата площада са съседи - намират се едва на няколкостотин метра един от друг. Има спор кой от двата площада е по популярен сред туристите, но каквато и да е истина и двата са основна забележителност в Мадрид. По площада са пръснати множество кафенета и малки ресторанти, както и магазини за сувенири. Плаза Майор е заобиколен от всички страни с красиви сгради, с испанска, старовремска архитектура, а в центъра му стои бронзова статуя на крал Филип III, издигната през далечната 1616 година. По време на управлението на Филип III e изграден и самият площад.

                                     Сантяго Бернабеу
                               
image
Сантяго Бернабеу е стадионът на най-титулувания отбор в Испания и Европа - Реал Мадрид. На него Реал Мадрид играе домакинските си мачове, а когато дойде време за дербито им с Барселона (известно още като Ел Класико), хиляди фенове на футбола от цял свят се стичат в Мадрид и на Сантяго Бернабеу да гледат срещата на живо. Имайте предвид, че е изключително трудно да се сдобиете с билети за Ел Класико. Когато няма мач на Реал Мадрид, Сантяго Бернабеу е достъпен за туристи. В него може да разгледате музея на клуба, с богатата му колекция от трофеи, фланелки на най-големите звезди на Реал и още други интересни неща. Туристи се допускат и до трибуните, до залата за пресконференции и дори до скамейките, на които стоят играчите и треньорите на Реал Мадрид по време на футболните срещи.

                                          Музеят Прадо

image
Прадо е музей в Мадрид, в който са изложени едни от най-значимите творби на изобразителното изкуство. През 2011 г. Прадо е посетен от 2.9 милиона туристи, което го прави в един от най-посещаваните туристически обекти освен в Мадрид и Испания, ами и в целия свят. Прадо е задължителна спирка за всички почитатели на изобразителното изкуство и красивите картини. Музеят Прадо е отворен всеки ден, освен при някои национални празници. Работното му време от понеделник до събота е от 10:00 до 20:00, а в неделя затваря в 19:00. Може да разгледате Прадо безплатно от понеделник до събота, след 18:00 часа. От този час входът е свободен, но имайте предвид, че се извиват големи опашки и трябва да сте пред входа поне от 17:00, ако искате да влезете. Имайте предвид, че ще имате едва 2 часа за разглеждане, което е изключително малко за толкова голям музей. Цената на билет за Прадо, към април 2013 г., е 14 евро за възрастни.
  

                                    Фламенко

image
Ако искате да почувствате истинския ритъм на Испания, трябва задължително да се докоснете до фламенкото. Фламенкото е испански танц и музикален жанр, част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Произходът му е от областта Андалусия, но в днешно време е популярен из цяла Испания. Вечерта из испанската столица има много места, на които се провеждат фламенко шоута. На испански, местата за провеждане на фламенко шоу се наричат "таблао". Едно от най-известните таблао в Мадрид е Корал де ла Морейра (Corral de la Moreria). Намира се в центъра на Мадрид и е предпочитано място от гостите на града. Докато гледате и се забавлявате на фламенко представленията, на ваше разположение ще е богато меню от типични за Испания ястия и напитки. Разбира се, из Мадрид има още много таблао, които също предлагат добро обслужване и добри фламенко танци и даже може би на по-добри цени.
Климатът в цяла Испания е топъл и това се отнася и за столицата Мадрид. Най-топлите месеци от годината са юли и август, когато температурите често надвишават 30 градуса. През двата месеца валежите в столицата са най-малко, което означа, че климатът в Мадрид по това време на годината е изключително сух. Най-студените месеци са декември и януари. Времето в Мадрид прилича много на това в София и повечето градове в България. Най-подходящото време за посещение на Мадрид е през месеците април-юни, септември и октомври. Тогава температурите варират около 22-25 градуса и ще избегнете големите жеги.
  

                                                        Вижте още:
                                   
Испанска музика Start.bg

           Последно Добавени Испански - MusicPlayOn.com












Гласувай:
10



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: krasi46
Категория: Туризъм
Прочетен: 2442338
Постинги: 175
Коментари: 210
Гласове: 841
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031