Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.11.2011 18:01 - Една седмица в Атина
Автор: krasi46 Категория: Туризъм   
Прочетен: 14043 Коментари: 4 Гласове:
17

Последна промяна: 14.11.2011 06:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Имах възмогжност при пътуването ми от България за Тунис да посетя няколко пъти столицата на Гърция Атина, кръстена на една от главните фигури на гръцката митология богинята Атина, символ на мъдроста. Градът е с 1,2 милионно население и е един от най-впечатляващите в Европа, уникален исторически град в който има какво да се види, но винаги, като че ли се започва ог Акропола.
image
Акрополът в Атина е най-известният архитектурен обект в Гърция, както и най-запазеният акропол („висок град”) в цялата страна. Той представлява плосък скален хълм, издигащ се на 150 метра над морското равнище и простиращ се на площ от 30 000 кв.м. На него се намират едни от най-великите шедьоври на древногръцката култура. Вижте и един 55 минутен филм за Акропола и Пантенона, като кликнете ТУК. Филмът е на италиански.

Атинският Акропол датира още от микенската епоха (ХIII-ХII в.пр.Хр.), като се смята, че на него е бил разположен дворецът на цар Кекроп (основател и първи цар на Атина) и местата, определени за извършване на култове към боговете-покровители. От края на Хв.пр.Хр. най-високото плато било превърнато в свещен град и запазено само за светилища, където били издигнати много храмове на богинята Атина. През 480г.пр.Хр хълмът бива опожарен от персийската армия, предвождана от Ксеркс. 

Величественият Акропол, с разнообразния храмов комплекс, е изграден в годините на най-голямото могъщество на атинската държава, след разгрома на Персия, когато културният и разцвет достига своя връх, наречен класически период в древногръцката цивилизация (V-IV в.пр.Хр.). При управлението на Перикъл (444-429г.пр.Хр.) повечето от храмовете са построени наново, като той поверява реконструкцията им на група архитекти, живописци и скулптори, оглавявана от гениалния атински скулптор Фидий.

В западната част на хълма са издигнати величествените порти, наречени Пропилеи. Те са монументалният вход на Акропола и по тях се стига до главния площад, където някога се е намирала високата 8,5м. бронзова статуя на Атина Промахос (Воюващата), произведение на Фидий. Пропилеите са проектирани от архитекта Мнесикъл и са построени в периода 437-432г.пр.Хр. Представляват централен вход с две странични крила, които се отличават с асиметричния си план, тъй като южното е значително по-голямо. 

Отляво към портиката на Пропилеите е била прилепена прочутата атинска Пинакотека - първата в света картинна галерия, съхранявала произведенията на известни атински художници от класическия период, които са били с митологични сюжети и рисувани върху дъска. 

От дясната страна на Пропилеите се намира изящен храм в йонийски стил, посветен на богинята на победата - Нике Аптерос (Безкрилата).  Той е проектиран от Каликрат и е завършен между 421 и 415г.пр.Хр. Вътрешността на храма е много малка - 4,19 на 3,78 метра, като в нея е била поставена статуята на богинята, а цялата му фасада е украсена с барелефи, отразяващи сцени от гръко-персийските войни. 
На най-високата част на хълма се извисява главният храм на атинския Акропол – Партенонът, посветен на покровителката на града Атина Партенос (Богинята дева). Той е изграден в периода 447-432г.пр.Хр., а негови архитекти са Иктин и Каликрат. Партенонът е най-големият храм в Гърция, съчетаващ колони в дорийски и йонийски стил, изработени от пентелийски мрамор, и скулптурни украси, които са сред най-значимите шедьоври на гръцката класика. В централната част на храма се е намирала дванадесетметрова статуя на Атина Партенос, изработена от Фидий от злато и слонова кост. 
В северния край на Акропола, срещу Партенона, е разположен Ерехтейонът, построен от мрамор между 421 и 405г.пр.Хр. Този храм в йонийски стил е посветен на три божества – Атина, Посейдон и Хефест, както и на митичните герои Ерехтей (чието име носи) и брат му Бутес. Подобно на Пропилеите, и той е с асиметрични форми, пригодени към неравния терен, като източната му част е с 3м. по-висока от западната. Храмът е единствен по рода си, тъй като е с три портики, разположени на различни нива. Две от тях са с йонийски колони, а третата е с шест кариатиди (скулптурни женски фигури, изпълняващи функцията на колони). 
Голяма част от уникалните творби на Акропола са откраднати и изнесени в чужбина, като много от тях са пренесени в Лондон, в началото на XIX век от лорд Елджин, и в момента се намиат в Британския музей. Днес, в 
Музея на Акропола са изложени хиляди скулптурни и архитектурни елементи от монументите на Акропола и от местните разкопки. През 1987г. атинският Акропол е включен в листите на защитените от ЮНЕСКО обекти на Световно културно наследство.
Аз и съпругът ми винаг се настанявахме в хотел в близост до площад "Омония", около който гъмжи от кафенета, малки магазини и много хора и коли. От прозореца на хотела гледахме бликащите фонтани на площада. Под пощада минава и метрото, което вземахме и брони минути  отидохме до Пирея, най-голямото пристанище на Гърция, град с прави и широки улици, хубави многоетажни сгради, привлекателни магазини, красива крайморска част, от където отплувахме с кораб до  остров Егина. Пирея е посещавана от хиляди туристи, но това е и главният пазар на Ерос, царството на проститутките. На югоизток от Пирея започва гръцката Ривиера с многобройните си морски курорти.
image
Има какво да се посети в Атина. Ние започнах от живописния квартал "Плака", около който се намират и много други древни обекти и паметници и туристически атракции, като Партенона, построен  447-438 г. пр.н.е. и посветен на Атина Партена, храма на Зевс, Олимпионът, Арката на Адриян, площад Синтагма,който е център на модерна Атинаи в близост до който е Парламента и Дипломатическият квартал,  Римският форум, Византийският музей и др.
В квартала има и много закусвални, където опитвахме прочутото "Сувлаки", нещо като дюнер /сандвич със зеленчуци/. "Плака" - това са криволичести улички, често стръмни, нагъсто прокарани с  много магазинчета и работилници.
image
Голямо впечатление правят рибните магазини, много и разнообразна риба на ниски цени, в сравнение с цените в България и стандарта на живота в Гърция.
image

В Атина посетихме и голямата катедрала, опитахме гръцката мусака, кехлибареното им грозде, сладките стафиди и смокини, едрите маслини и пикантни колбаси. Ядохме и пълнени домати с ориз и месо - страхотно вкусни.
image

Е, бяхме една вечер и в таверна и слушахме с удоволствие гръцки песни, акомпанирани от мандолини, китари и барабани, в които песни жаждата за живот е по-силна от живота, гледахме как играят сиртаки, попиивайки си от гръцката мастика "Узо".
Гръцката столица е рядко съчетание между древна и съвременна архитектура,  между грандиозни паметници от миналото и елегантността на настоящето.
И колкото и пъти да съм посещавала Гърция, винаги съм попадала на стачкуващи гърци, сякаш, че това им е професия . И знайте, че работното време на магазините е от 9 до 13ч. и от 16 до 19 ч., а в  сряда и събота след обяд не работят. Почивен ден е неделя. Ако искате да прочетете още за Атина, то кликнете ТУК или ТУК.
Вижте и клипове за Атина с Акропола и от Пирея.












Гласувай:
17



Следващ постинг
Предишен постинг

1. toninabog - Поздрави!!!
14.11.2011 11:33
Всеки ден получавам постинги на тема туризъм.Напоследък ,за съжаление се появиха нови блогери,чиито писания нямат нищо общо с туризма.Ето защо с удоволствие прочетох разказа ти за Атина и много ми хареса!
цитирай
2. gabar4eto - zdr
14.11.2011 12:32
Hubavo si predstavila atina , no az jivqh tam bliizo godina i ne e samo tazi strana na atina ima i mnogo lo6i strani ne znam dali si minala pokrai istori4eskiqt muzei na 200 metra po posoka ondos centara ima edna ulica nari4at q bqlata ulica ili ulicata na smarta -tam ima mladeji i devoki jivi nepogrebani
цитирай
3. krasi46 - Всеки град си има и лошата страна
14.11.2011 13:09
Нека да погледнем малко оптимистично, а на улицата на смъртта не съм била и не желая да бъда. Ако се касае за наркомани, то и в София ги има. Моят племенник, на сестра ми син, го намериха мъртъв /от наркотици/, а беше само на 24 години. Вижте и постинга ми "Пътуване без завръщане". Желая Ви добър живот в Атина, която познавам само като турист.
цитирай
4. анонимен - Душице, Атина е малко под 4 милиона, ...
14.11.2011 20:42
Душице, Атина е малко под 4 милиона, и "сувлакито" е нашият вариант на шишчета, яла си "гирос" - варианта на дюнер..... Със здраве!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: krasi46
Категория: Туризъм
Прочетен: 2446650
Постинги: 175
Коментари: 210
Гласове: 841
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930