Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.02.2011 17:24 - Тунис - романтиката на арабския свят
Автор: krasi46 Категория: Туризъм   
Прочетен: 6408 Коментари: 3 Гласове:
29

Последна промяна: 22.02.2011 17:26


  Арабският свят кипи и гори. Защо ли ? Защото арабите искат да се ползват от красотите и изобилието на природата си. За времето, прекарано в Тунис, видях  много бедни на улицата, много хора, които закусваха хляб и чай, обядваха същото и вечеряха същото.
А около тях Средизимно море , красиви плажове, петзвездни хотели, блестящи лимузини  и хиляди други жадувани неща. Страхувайки се да не се повтори с новите управници, както при нас, хиляди се отправят през морето към Европа. Но нека ви представя част от градовете в Тунис, част от романтиката на арабския свят. Едни от най-красивите градове са Сус,, Хамамет, Монастир, Набьол, Керуан, Ел Джем.......
Сус е град в
Тунис. Намира се в североизточната част на страната, в региона Сус, на Атлантическия океан, около 140 км южно от Тунис . Градът е третият по  големина град в Тунис. Той е основан през 11-та век пр.н.е. от финикийците. В 9-ти и 10-ти  век е бил важен търговски и военен център. По това време е част от по-голяма защитна крепост. Неговият архитектурен дизайн е типичен пример за началото на ислямското изкуство. Старият укрепен град в центъра (Медината) на Сус е от 1988 г., регистриран от ЮНЕСКО за световно културно наследство. Има много средновековни паметници, особено джамии. Сус Сити е популярен туристически курорт. Местните крайбрежия са с красиви плажове и повече от 120 хотела, с капацитет 40 000 легла. Поради големия брой паметници, красива природа и много хотели,  активно се ползва годишно от повече от 1.2 млн. туристи. Градът има  и висш университет.  В момента там живеят над 170 хиляди жители. Интересно е, че там са заснли филма Индиана Джоунс (1981) .
image

Порт Ел Кантауа е един от най-прекрасните и зелени курорти на Тунис. Наричат го "Рая на туристите". Курортът се намира само на 5 км от град Сус. Тук всичко е съобразено с нуждите на туристите: прекрасните хотели, ресторантите с морски дарове, баровете и кафетата, аквапаркът “Aqua Palace”, паркът с детски атракции “Hannibal Park”, дискотеката “Metalika”, романтичния пристан за яхти, игрището за голф, зоопаркът, впечатляващите фонтани. На около 50 км от Сус се намира гр. Керуан, известен с третата по големина джамия в Северна Африка, а на около 60 км. е град Ел Джем , в който може да се разгледа един от най9големите колизеуми от римско време, доста запазен
image

image

Хамамет може да бъде наречен курортната столица на Тунис.
Всеки ще остане очарован от красотата на Хамамет. Не случайно го наричат «Туниския Сен Тропе».
Неголемият курорт Хамамет е известна крепост построена през 15 век. Днес там са разположени магазини в източен стил, таверни и наблюдателни площадки. Мекия климат, прекрасните плажове, многозвездните хотели и паркове радват всеки посетител на Тунис. Струва си да се разходите по оградения с дебели стени Медински пазар, да се порадвате на изгледа към града от височината на градските стени. Мног от хотелите по крайбрежието са построени в мавритански стил и са обградени от паркове.
Няколко километра на юг от центъра на Хамамет се намира новата туристическа зона Ясмин Хамамет - новопостроената почивна зона. Разположена е на площ 278 хектара, а крайбрежието и се простира на 4 км.
Съвременен курорт, за тези туристи, които предпочитат развлеченията - дискотеки, магазини, кафета, ресторанти, което на практика не оставя време за пасивен отдих. Тук можете да разгледате новата Медина, яхтеното пристанище, крайбрежните алеи с дължина 1.5км, успоредно на които е разположен просторния плаж на Ясмин Хамамет.

Дебели стени обграждат новата Медина. Тук е разположен базар, на който се продават изделия от кожа, метал, керамика, а също така и разнообразни сувенири от Тунис. Вечер зоната за отдих се осветява от рекламните светлини на театрите, нощните клубове, кафетата и ресторантите.
В Ясмин Хамамет се намира детският развлекателен център «Карфаголенд». Това е атракционен парк (включващ няколко вида водни атракции), ресторанти, магазини за сувенири. Това прави курорта подходящ за семеен отдих с деца.
Яхтеното пристанище е не просто място за акостиране на 740 яхти, но и апартаменти, вили и магазинчета, градини с опияняващ аромат на жасмин, просторни площади, модни ресторанти и барове.
Близо до Хамамет се намира селището Набеули - най-важния занаятчийски център, още от древността известен с керамиката си, килимите и кожените изделия. Съвременния Набеули е център на керамиката, като за посетителите са отворени вратите на грънчарските работилници и магазинчета. Интересно е да се наблюдава как се обработва глината, като същевременно може да се използва възможността да се купи нещо на приемлива цена.

Достоен за внимание е и Археологическия музей, в който можете да видите оригинална колекция от мозайки, елегантната кула Калаф Ал Фалас, Историческия музей. Приятна е и разходката из стария град - това е истинска находка за тези, които искат да си купят сувенири. Тук можете да докажете способностите си в пазарлъка. А ако тръгнете по плажа от Сус можете да стигнете до Порт Ел Кантауа, който е известен с яхтеното си пристанище.


image

Монастир е туристически център с много архитектурни забележителности. Най-интересната постройка е Monastira ribata - един от малкото съхранени манастири - крепости, построени през 11 век. В подножието му израства град Монастир, където днес живеят 40000 души. Не по-малко достоен за внимание е мавзолеят - джамия, в който почива роденият в Монастир първи президент на страната - Хабибо Бургбиба.
От малък пристанищен град през втората половина на 20 век Монастир се превръща във важен туристически център. Тук се намират много хотели от различни категории, услугите си предлагат многочислени ресторанти, кафета и барове. Разноцветните градини и крайбрежните плажове радват окото.

image

Ето и няколко клипа на руски език, отнасяши се до посочените градове и други места.









Тагове:   Тунис,   монастир,   Сус,   керуан,   ел джем,


Гласувай:
29



1. iliada - ЧБМ!
01.03.2011 09:26
ЩЕ СЕ ВЪРНА ОТНОВО!
http://iliada.blog.bg/hobi/2011/02/28/babomartenska-prikazka-ot-maia-dylgycheva.695954
цитирай
2. iliada - Днес е ден за прошка!
06.03.2011 15:25
И нека всеки днес за себе си реши
от кой да търси прошка и на кой да дава.
Нали е казано: "Човешко е да се греши,
а пък божествено - да се прощава!"
цитирай
3. iliada - Вече мина и Великден и Гергьовден ,но все може да се поздравява
09.05.2011 12:30
за големия отминал празник!
ХРистос Воскресе ,Краси!
Прегръдки!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: krasi46
Категория: Туризъм
Прочетен: 2446874
Постинги: 175
Коментари: 210
Гласове: 841
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930