Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.02.2011 15:14 - Тунис - гр. Габес, о-в Джерба, Матмата
Автор: krasi46 Категория: Туризъм   
Прочетен: 5259 Коментари: 1 Гласове:
20

Последна промяна: 20.02.2011 16:56


 Годините, прекарани в гр. Габес на брега на Средиземно море, оставихи трайни спомени в съзнанието ми, не само със спокойствието и възможноста всяка седмица да пътувам в околностите му, но и с многобройните приятели от България и Тунис. Често Габес е и отправна точка за пътуване до пустинята Сахара. Ето няколко снимки от  гр. Габес.
image
image

Габес си има всичко: и плажове, и хотели, и летище, но ние почти всяка седмица пътувахме в околностите му - най-често до о-в Джерба.
Остров Джерба заема площ от 514 км и е най-големият остров покрай бреговете на Северна Африка. Разположен е в залива Габес, край бреговете на Тунис, на 120 км. от границата с Либия.  Да се стигне до тук е доста удобно, защото на международното летище „Мелита” има редовни полети от Тунис и Европа. Самият остров е свързан с континента с древен римски път. Остров Джерба е митологично и екзотично място. Според Омир това е префектното място, където човек може да си почине. Смята се, че именно тук са живели лотофагите, които поетът възпява в своята „Одисея” и които са били хора, хранещи се с лотос. Легендата разказва, че Одисей и екипажът на кораба му са слезли на този бряг и са се наслаждавали на наркотичното отпускащо действие на лотосовите плодове. 

Днес туристите на острова могат да опитат осъвременения вариант на тази напитка, която се нарича буха. Макар и не особено здравословна, тя е примамливо питие за посетителите, но за разлика от древността днес не се приготвя от лотос, а от ферментирали плодове – предимно смокини и фурми. 

Според друго предание именно на Джерба прекрасната нимфа Калипсо в продължение на седем години е държала в плен легендарния Одисей, за да се възползва от ласките му по всички възможни начини. Този остров очарова с зеленината си и приказната си красота. Финиковите палми и кристалното море с прекрасни плажове са привлекателни за хиляди туристи от цял свят. Тук туристите могат да отседнат в най-елитните хотелски вериги. 

Вечер тук е подходящо място за разходка из малките улички, след което можете да се отбиете в някое от многобройните ресторантчета, където сервират вкусната риба, приготвена по местна рецепта за риба. Задължително трябва да се опита и местно вино или ликьор от финикови палми. Не се препоръчва обаче да пиете чешмяната вода, която е леко солена на вкус.

Главния град на Джерба се нарича Хум Сук (Houmt Souk), а неговото население е повече от 70 000 души. На Джерба се намира и най-древната синагога Гриба, чиято възраст е почти 26 века. От острова се организират и екскурзии до континенталната част в това число и до Сахара. 

Особено интересна забележителност тук е замъкът изсечен в планината, както и малкия остров близо до Джерба, на който се отглежда розово фламинго. Гледката на оцветеното в розово от птиците небе очарова повечето туристи. Интересен факт е, че на острова строежът на многоетажни сгради е забранен.

Повечето от хотелите са издържани в традиционния стил на местните домове – квадратни бели здания с куполен покрив. На Джерба винаги са се отнасяли с изключително внимание към традициите и архитектурата. 

Основният поминък на местното население е риболовът, който и до днес се осъществява по начин, традиционен за миналото. На пазара или сука е пълно с всевъзможни стоки, които привличат вниманието на туристите – всевъзможни кожени изделия, килими и др. 

image

Пътуването до подземните жилища на берберите в гр. Матмата беше не само приключение, но и изживяване по берберски - питки, специален чай, разговори. 

Матмата е едно от май-посещаваните от туристи места в Тунис заради необичайните жилища, в които обитават местните бербери. На пръв поглед местността изглежда необитаема, но с наближаването й се виждат подземните жилища, изкопани в скалите на земния слой. 

Матмата е разположен на 40 км от Габес, а до него се стига по пътищата от Габес, от Тужан и от Дуз.

 В миналото никой не подозирал, че в тази мистериозна и странна област на Сахара живеели хора. Разказвали се само легенди от поколение на поколение. По време на Римската империя, тук били изпратени египетски племена да направят своите домове. Началото на една от Пуническите войни било дадено разрешение да се убиват всички хора, по пътя на войниците.


Именно това накарало хората да се скрият в жилища под земята. Понеже никой не подозирал за „подземните” хора множество легенди разказвали как от дебрите на земята излизало чудовище и убивало войници. Всъщност в миналото това били берберите, които се изкачвали от домовете си, за да бранят семействата си от врагове.
image

Едва през 1967г. се разбрало за съществуването на този странен град Матмата. Днес населението на Матмата се прехранва основно от туризъм, а около 700 души живеят все още в пещерите, завещани от прародителите им. За едно такова жилище не са нужни специални строителни материали и обзавеждане, защото и леглата и рафтовете, както и шкафовете се издълбават от скалите. В жилищата се влиза по пандусите - въжетата, с навързани по тях възли. 

image

Говори се, че след като възрастна берберка пуснала в дома си фотографи през петдесетте години, туризмът се е превърнал в основен поминък на тукашното население. С цел печалба се организират и фолклорните изложби в някои от домовете. За туристите тук берберите имат обичай - гощават ги със сладък ментов чай и печени на каменни плочи тънки питки, които се топят в зехтин и мед.

Матмата става особено полпулярно, след като през 70-те години тук е заснета част от трилогията „Междузвездни войни”. От тогава насам туристическият поток не спира. По тези земи Индиана Джоунс търси из околните пещери изчезналия кивот. 
  Ето и два клипа - първият за о-в Джерба и Матмата, а вторият за пустинята Сахара.








Гласувай:
20



1. eien - Много хубав постинг!
21.02.2011 03:21
Поздрави!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: krasi46
Категория: Туризъм
Прочетен: 2446870
Постинги: 175
Коментари: 210
Гласове: 841
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930