Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.07.2010 19:04 - БЪЛГАРИЯ, СЪРБИЯ, УНГАРИЯ,СЛОВКИЯ, ЧЕХИЯ, ГЕРМАНИЯ, ПОЛША И ОБРАТНО
Автор: krasi46 Категория: Туризъм   
Прочетен: 20544 Коментари: 1 Гласове:
13

Последна промяна: 19.08.2010 15:58


 По време на действието на соц. система главно се пътуваше в соц. страни. Имаше възможности и за пътуване в кап. страни, но тези пътувания бяха ограничени. Едно от честите ми пътувания бяха до ГДР, Чехословакия /сега Чехия и Словакия/, Унгария и Полша и почти винаги през бивша Югославия. Ето някои снимки и описания от тези пътувания. Вижте най-честият маршрут, който избирахме:
image

До Ниш се пътува по доста неприятен път, обсипан със завои и тунели, но винаги спирахме в Ниш, за да се заредим с леблебия за път.
image

Ниш (на сръбски: Ниш или Niš) e град в Югоизточна Сърбия, административен център на Нишавски окръг. Градът е разположен на река Нишава и има население около 240 000 души с придадените му крайградски общини (2004). Градът заема кръстопътно положение като шосеен и железопътен възел на Балканския полуостров. През Ниш преминава стратегически важната магистрална артерия, свързваща Близкия изток с Централна и Западна Европа. От железопътния възел Ниш започва отклонение, което през Лесковац и Прешево стига до Солун в Гърция.

В продължителни периоди през Средновековието градът е в границите на българската държава, от 14 век е включен във владението на Белаур с център Видин, а по-късно - на Османската империя. След идването на османците Ниш става център на Нишкия пашалък, а по-късно - и център на една от епархиите на Българската екзархия.

До 1878 година населението на Ниш етнически е приемуществено българско. [1] Институциите, създадени от българите в града, са училище, читалище и българска община. [2] Със Санстефанския договор Ниш е присъединен към Княжество Сърбия. През следващите десетилетия голям брой българи напускат града, други са асимилирани, а с урбанизацията през 20 век на населението на Ниш се придава предимно сръбски облик.

До 1878 година Ниш е считан за български град. Жером-Адолф Бланки, който е пратеник на френското правителство да проучи на место положението след Нишкото въстание, нарича Ниш столица на България. До 1878 година сърбите имат Ниш за български град. В първата излязла на сръбски специализирана история на българския народ (в годината на освобождението) се твърди дословно:

След Ниш по магистралата се отправяхме за Белград, столицата както на бивша Югославия, така и на днешна Сърбия. Белград е красив град и заслужава да се посети. Ето няколко снимки:
image

image

image
Столица на бивша Югославия и Сърбия

От 7 май 1841 г. по решение на Старата скупщина столица на автономния на Османската империя Белградски пашалък (прераснал в Княжество Сърбия от 30 ноември 1830 г.) става Белград.

От 1 декември 1918 г. Белград е столица на Югославия.

След Втората световна война Белград бързо е възстановен от бомбардировките и се разраства във всички посоки.

Белград е красив и модерен град. Търговски център на града е площад „Теразие“ („Везни“). Между новите многоетажни сгради са универсалните магазини „Белогражданка“, „Робна куча“, „Мироч“, „Нама“, „Београд“, хотел „Славия“ и др. Новата архитектура е в сполучливо съжителство с едно богато наследство на сгради от османско време — стил „дорчул“ от края на XIX век и началото на XX век. Между тях са тези на ректората на Белградския университет, Етнографският музей, Съборната църква, Патриаршията, Конакът на княгиня Любица, Народният театър, Народният музей, Скупщината, бившият кралски дворец от 1882 г., църквата "Св. Марко", Теразийската чешма до хотел „Москва“, открита от княз Милош през 1859 г., дело на архитект Франц Лоран, и още много сгради с архитектурна и историческа стойност.

В източната част на Белград се издигат три небостъргача, наречени „Вратите на Белград“. Те са най-високите сгради в страната, с по 28 етажа и общо 500 апартамента. С просторни палати разполага „Београдски сайм“ — международният панаир за промишлени стоки и съоръжения. Международният конгресен център "Сава" е нова, модерна сграда. Между стадионите най-голям е „Цървена звезда“, за над 100 000 зрители. Наричат го „Сръбска Маракана“. Край река Дунав е изграден модерен спортен център.

 

 Белград е най-големият промишлен център в Сърбия. Първите фабрики са Тополивницата от 1810 г., Бирената фабрика от 1850 г., Фабриката за военно облекло от 1852 г. и Първата парна мелница.

Стопански най-добре са застъпени машиностроенето, корабостроенето, електротехниката, нефтохимическата и хранително-вкусовата промишленост. Развити са също металообработването, химическата, обувната, шивашката, мебелната, полиграфическата и строителната промишленост. От машиностроителните заводи най-голям е „Иво Рибар“. Общо в сръбската столица има над 130 завода и фабрики.

Най-старото и забележително място в Белград е крепостта Калемегдан. Тя се издига на най-високото място, на носа образуван при вливането на Сава в Дунав. Високите, здрави стени, портите Стамбул, Караджорджева, Дефтердарева, Видинска, Леополдова, Стражевите кули и дълбоките ровове мълчаливо напомнят за отминалите векове. Подходите към Калемегдан и вътрешните дворове са превърнати в парк, украсен със скулптури. На една площадка, от която се открива панорама към Дунава, е издигната каменната колона на победата през 1928 г. Тя е увенчана с бронзова фигура на мъж, който държи в едната си ръка меч, а в другата — гълъб, символ на победата и мира. Скулптурата е елемент от визитната картичка на Белград и емблема на телевизията.

Калемегдан е свързан и с освободителните борби на българите, участвали в Първата и Втората Белградска легия. През 1862 г. Георги Раковски организира първата легия. За неин знаменосец е избран Васил Иванов Кунчев, който след лъвският си скок над рова при Стамбул капия, получава прозвището си Левски. Малко известен факт е, че Левски е опериран от апендицит в града. Край една от стените на този белградски парк край Калемегдан са погребани видни личности като Иво Лола Рибар, Иван Милотинович, Джуре Джакович, Моше Пияде и др. В района на Калемегдан са зоологическата градина на града, фонтанът с фигурата „Борба“, дело на Симеон Роксандрович, скулптурите „Партизанинът и децата“, „Умореният борец“, Байракли джамия от 1690 г. Тя носи това име защото с байряк на минарето се давал сигнал на другите джамии да започват молитва.

По булевард „Княз Милош“ се достига до живописния парк Топчидере. До огромен чинар се намира бившата лятна резиденция на Милош Обренович. Тази красива, в сръбски национален стил, сграда е превърната в музей. Близо до Топчидере е горският парк Кошутняк. В един изложбен павилион са подредени кукли в национални носии от различни части на света. В красивата местност Дедине се намира друг бивш кралски дворец, построен също в сръбски национален стил.

На 20 км северно от Белград е прочутия хълм Авала, висок 511 м. Тук през 1442 г., върху останките от крепостта Жърнов, османците предвождани от Ходи паша, издигат крепостта Авала, името на която в превод на български значи „обезпокоявам“. Целта на крепостта е била не да се напада, а да се безпокои владеният тогава от унгарците Белград. Многобройни стъпала на хълма Авала отвеждат посетителите до Паметника на незнайния воин. Четири фигури на жени — кариатиди, символизиращи югославските народи, подпират с главите си похлупака на античен саркофаг. Паметникът е висок 14.5 м, и е направен е от черен ябланички шлифован гранит. Авторството му е дело на скулптора Иван Мещрович. Открит е през 1934 г., върху останките на старата крепост Авала от югославския крал Александър Караджорджевич. По-късно тази година кралят става жертва на Марсилския атентат. Като прототип на една от фигурите — на далматинката, е послужила майката на скулптора.

На Авала е построена телевизионна кула, висока 120 м. От ресторанта на кулата се открива панорама към Белград и околността му.
От Белград се отпавяхме към Унгария и обикновено преспивахме в Сегед, известен с красивите си катедрали, в една от които се използва и най9големият орган..
image

                                                                    Унгария  

Пълно наименование - Унгарска република

Страната има площ 93.03 хил. кв. км. Граничи (в км) със Словакия - 608, Украйна - 115, Румъния - 445, Югославия - 166, Хърватска - 329, Словения - 116 и Австрия - 356. Голяма част от територията е заета от Среднодунавската равнина. На изток от река Дунав е низината Альолд, на запад - хълмистата равнина Дунантул с отделни невисоки ридове - Бакон, Вертеш, Мечек и др. В северозападните части е низината Кишалфьолд, а в северните - предпланините на Карпатите и вулканични масиви с най-висока точка връх Кекеш в масива Матра - 1 015 м.

Климат - умерено континентален. Средна температура януари от -2 до -4 градуса Сє, юли от 2 до 23 градуса Сє. Валежи - от 450 до 900 мм. Главни реки - Дунав, Тиса. Най-голямо езеро - Балатон. Растителност - 15 % от територията на страната е заета от гори, главно широколистни.

Население - 10 040 хил. жители. Гъстота - 107.9 жит на кв. км. Естествен прираст - 3.5. Средна продължителност на живота - мъже - 66 г., жени - 74 години.

Етнически състав - унгарци - 92.1 %, цигани - 3.2 %, немци - 1.8 %, хървати - 0.4 %, сърби - 0.2 %, словаци - 0.7 %, румънци - 0.2 %, други - 0.5 %.Официален език - унгарски.

Конфесионален състав - християни - 98.3 % (от тях католици - 70.7 %, протестанти - 24.2 %, униати - 4.7 %, православни - 0.4 %, юдаисти - 09. %, други - 0.8 %. Извън страната живеят около 4 млн. унгарци, главно в Румъния, Словакия, Югославия, САЩ, Украйна, Русия. Градско население - 67 %.

Една от най-красивите столици е Будапеща, столицата на Унгария с около 2 млн. жители.. Със своите мостове на Дунав, красиви сгради, особено парламента и пълни магазини, винаги ни е привличала. Ето няколко снимки:
image

                                            Будапеща image
Унгарската столица лежи изящно на двата бряга на река Дунав, там, където реката се среща с Голямата равнина, предлагайки една от най-великолепните панорамни гледки в Европа. Ако сте на страната на Буда, можете да се насладите на Хълма с двореца. Оттук извивките на Парламента и Верижния мост се виждат всяка вечер, окъпани в светлина. Техните отражения във водите на реката, и милионите светлини на Пеща, спират дъха.
Историята на Будапеща започва едва през 1873 г., когато хълмистата жилищна Буда се слива с равнинната, индустриална Пеща и малката Обуда на север, за да формират градът, наречен първоначално Пеща – Буда. Римляните построили тук навремето град Aquincum, а гостите на града все още могат да видят аквадукта и амфитеатрите на север от Обуда. Постепенно историята на дворцовият квартал Буда се преплита с тази на Пеща, известна с интересните архитектурни решения на унгарски и австрийски инженери от XIX век.
Будапеща История
Историята на трите отделни квартала, които формират Будапеща е интересна и самобитна.
Кварталът Обуда (Оbuda) лежи на западния бряг на реката, близо до римския пограничен град Aquincum.
Буда (Buda) също е на запад, но върху стръмен хълм, наречен "Хълмът с двореца" и в средните векове става седалище на унгарските крале. В Буда се намират останките от някогашния кралски дворец, неоготическата катедрала от XIII век Св. Матиас, заобиколена от реставрирани средновековни къщи на благородниците и калдаръмени улички, внушителният кралски дворец, в който се помещава Националната галерия и прочутото укрепление на рибарите, което непринудено опасва като обръч всички изброени забележителности.
Пеща (Pest) се разпростира върху източния равен бряг на Дунав и се е превърнал в търговски и индустриален град. Архитектурата на Пеща е предимно от XIX век, въпреки криволичещите булеварди, които следват старинни укрепления. Понастоящем тук кварталите са предимно с индустриална и жилищно предназначение. В Пеща е неоготическата сграда на Парламента от XIX век. Кварталът е образователен и културен център на страната и е известна със своите музеи и колекции като Националният музей и Будапещенският музей на изящните изкуства.
Будапеща се гордее с над 123 обществени къпални, които се посещават не толкова с цел поддържане на хигиената, колкото като място за почивка, общуване и забавление. В древни времена римските патриции пристигали тук, за да възстановяват тялото и душата си в лековитите води.
В подножието на хълма Гелерт е една от най-известните бани "Рудаш", построена върху извор на минерална вода. Недалеч от нея, по течението на Дунав, в хотел "Гелерт" се намира друг прочут балнеоложки комплекс, който също използва подземни термални източници. Популярна е и къпалнята в Сечени, съществуваща от 1913 г., където водата извира от 1256 м. дълбичина и постоянната й температура е 76 градуса. Гостите я посещават, за да се полюбуват на красивите павилиони, декорирани в стил необарок.

Будапеща Карта
image
                                                    Будапеща Информация
Пътешественикът трябва да има предвид, че разстоянията в Будапеща са доста големи и затова е най-добре да се придвижва с метро. Именно в унгарската столица е построена първата в Европа метролиния, която работи до ден днешен и на картата е обозначена с жълт цвят. Струва си да се повозиш на нея само за да се възхитиш на красивата ретродекорация на станциите, запазена в автентичния й вид. Мотрисите, пътуващи по "жълтата" линия, са три миниатюрни вагончета, всяко от които има места само за 15 пътници. Градът е с отлична инфраструктура и разполага с всички популярни видове транспорт, плюс зъбчатата железница, която прави достъпът до планините над него бърз и удобен. Всъщност в равнинна Унгария тъй наречените планини са с височината на хълм, като красивия Gellert hedy. Само на 140 м. над равнището на Дунава от тази крайна точка на средновековния крепостен град Буда се открива гледка над цялата столица. От седалковия лифт на съседния хълм, Yanos hedy, може да се наслаждавате на панорамата в движение, докато под краката ви се разстила близо двумилионната Будапеща, а към вас бавно се приближават всички онези забележителности пръснати около Дунава, които си струва да посетите.

                                     Будапеща Забележителности

Остров на Маргарита | Парламента | Музеят на изящните изкуства | Площада на героите | Рибарските кули | Кралският дворец | Катедралата Св.Матияш | Ваци |

                     Градове в Унгария
Будапеща | Вишеград | Естергом | Сентендре
След Унгария по равни и добре асфалтирани пътища се отправяхме към Братислава.
image

Словакия.  Тя лежи по двете страни на река Дунав в югозападната част на страната. Началото на града датира от периода 400 години преди новата ера,когато  келтите са живели тук.  По-късно е имало тевтонци и после са дошли славяни.  През октомври 1918 след създаването на Чехословакия, градът става център на Националния съвет на Словакия. След разпадането на Чехословакия Братислава е превърната в столицата на Словакия. Тук можете да видите зала от 14 в. Michalska Gate, Grassalkovichov - двореца от 1760, Primaciбlskэ Палас "е разположен в кметството. В допълнение, Вие ще намерите Св.. Мартина от 14 в. францискански църква от 13 век, църквата "Св. Св.. Елизабет Castle и руините Девин. Близо до града е също Ботаническата градина  ,университета "Комениус". Братислава  има международно летище. Днес  в град Братислава живеят около 424 000 жители.

В района на Братислава и около него се намират редица интересни туристически обекти. Това са например: Братислава Castle -  отдалечен на около 0.5 км., Lookout нов мост НЛО отдалечен на около 0.8 км., Zoo Братислава отдалечен на около 2.7 км., Кула Kamzнk отдалечена на около 4.4 км., Спортно-възстановителна площ Златни пясъци, отдалечен на около 8 км., плувен басейн Делфин ,отдалечен на около 2.7 км., Botanical Garden of the Comenius University in Bratislava, отдалечена на около 2.5 км., Dinopark Bratislava отдалечен на около 3.5 км., Братислава, hrad Девин отдалечен на около 10 км.
Много често от Братислава си купувахме хубави обувки и след разглеждане на поредната забележителност се отправяхме към Прага, сега столица на Чехия.
image

image

Какво може да се види в Прага, градът на стоте кули?
- Часовниковата кула Орлой
- Карловият мост
- Замъкът Храдчани и замъкът Карлщайн
- Националният музей
- 65 метровата кула Прашна брана
- Новопостроената тацуваща къща
- Зоологическата градина и др.
От Прага потегляхме за ГДР/Германската демократична република/, за която работеше целият соц. лагер и където всичко беше много евтино. Ето и снимки от Берлин.

image

image

image

image

Берлин (на немски: Berlin) е главна столица и една от 16-те провинции на Германия. Той е и в сърцето на метрополитната зона Берлин-Бранденбург, намираща се в североизточна Германия. Със своето население и площ Берлин е най-големият град в държавата и втори по населеност в Европейския съюз след Лондон.

Съдържание
Икономическа характеристика 

Берлин е един от най-влиятелните политически, културни и научни центрове в Европа. Градът е с изключително добре развит градски транспорт и е дом на някои от най-реномираните исторически ценности. Неговата икономика е базирана на обслужващия сектор, включвайки разнообразен спектър от медицински и медийни корпорации, политически среди, изследователски институти и строителна индустрия.

История 
image image Берлинската стена

Документиран за пръв път през 13 век, Берлин се превръща успешно в столица на Прусия (от 1701), Германската Империя (1871-1918), Ваймарската република (1919 – 1932) и на Третия Райх (1933 – 1945). След Втората световна война градът бива разделен. Източен Берлин се превръща в столица на ГДР, докато Западен Берлин остава в територията на Западна Германия, заобиколен от Берлинската стена (1961 – 1989). След обединението на 3 октомври 1990 градът получава статуса си на столица на цяла Германия.

След Берлин се отправяхме към Полша и по-точно Варшава- столицата на Полша.

Република Полша (на полски: Rzeczpospolita Polska, Жечпосполита Польска; остар. Лехия) е държава в Централна Европа. Тя граничи с Германия на запад, с Чехия и Словакия на юг, с Украйна и Беларус на изток, и с Литва и Русия (Калининградска област) на север, както и с Балтийско море. Нейното местонахождение и леснопроходим терен са причините за многото войни, които са се водили за нея, а границите ѝ са се променяли много през вековете.

Съдържание





Гласувай:
13



1. анонимен - пътувания
20.09.2010 22:40
Супер информация! Браво! Пътувайте защото светът е книга. Когато го обиколиш тогава го опознаваш!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: krasi46
Категория: Туризъм
Прочетен: 2442018
Постинги: 175
Коментари: 210
Гласове: 841
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031