Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.03.2009 14:10 - КЮСТЕНДИЛ И НЕГОВИТЕ ОКОЛНОСТИ
Автор: krasi46 Категория: Туризъм   
Прочетен: 7491 Коментари: 1 Гласове:
6

Последна промяна: 24.04.2010 15:32


Кюстендил - град в Югозападна България, на около 80 км. западно от гр. София, разположен в подножието на Осоговската планина и е на 25 км. от мястото, където се събират 3 граници. Градът е известен като овощната градина на България, но е и прочут с много добри певци и певици, като Олга  Борисова, Румяна Попова, Цветанка Илчева, Дончо Андонов и талантливи художници, като Владимир Димитров - Майстора, Стоян Венев, Никола Мирчев и много други стари и млади ваятели на четката. В Кюстендил е роден и композиторът Марин Големинов.
 Това е град на минерални извори и балнеосанаториуми /над 40 минерални извора с температура 74 градуса/, посещаван още от римско време, когато военноначалниците са лекували свои заболявания на опорно-двигателната система, а сега много болни, приковани към патерици, след лечение с водата и лечебният торф,  ги захвърлят  безвъзвратно.
 Кюстендил е градът, в който историята и настоящето се преплитат. На територията на Кюстендилска област се намират повече от 1000 паметници на културата, някои датиращи от двадесет века - антични паметници от древна Пауталия, римски терми, антични крепости, средновековни възрожденски цръкви и манастири, като някои от тях са изoбразени на картата по-долу.
 image

image
  В самия град интерес предизвикват: Художествената галерия, градският исторически музей, паметникът и къщата на Ильо Войвода, Емфиеджиевата къща, къщата - музей на Димитър Пешев, Асклепионът на Пауталия, построен през 2-3 век, Чифте баня, джамията Ахмед бей, в реставрация от години, Пирковата кула /16-17 век/, Възрожденското училище, цръквите "Св.Мина", "Св. Георги", "Св.Богородица"и "Св. Димитър". Кюстендил е люлка на християнските традиции.
 В околностите на града се предлагат невероятно добри условия за отдих и туризъм, като лесопарка Хисарлъка, където се намират не само чудесни заведения, но и зоопарк и късноантична средновековна крепост, а малко по-нагоре в Осоговската планина са природните резервати Църна река и Юч бунар, където могат да се видят многовековни секвои. Още по-високо е местноста Трите буки, заобиколена от девствена природа.
Само на 12 км. в с. Невестино е прочутият Кадин мост - архитектурно творение от 15 век. По посока гр. Земен е Земенски пролом с причудливите скални форми, меандри и водопади, като по-известен е Скакавишкият водопад, където водата пада от височина над 70 м. Там, където се събират Двете реки, е новопостроеният красив параклис "Св. Пророк Илия". В областа се намират и красивите Стобски пирамиди. На 7-8 км.от Кюстендил над с. Граница е основаният през Х век манастир "Св.Лука", действащ и сега и с добра леглова база за посетители. Той е и място за ежегодните пленери на Кюстендилските художници.
 image
image

image

image

image

image

image

image
image
image
image
image
image
image
image

А по-долу можете да видите един видео клип за гр. Кюстендил и околностите, акомпаниран  с музика от  Крайщето. Приятно гледане!
Кликнете върху синия надпис или стрелката по-долу.
http://youtube.com/watch?v=vnUAZpJfazI






Гласувай:
6



1. iliada - Крас!
13.03.2009 22:10
И в околностите му растат и зреят чудести молинки и боровинки!:)))))))
Чудесното сладко което сворахме имаше превъзходен вкус!Благодаря Ви и на двамата за голямото гостоприемсдтво!Чудесни сте!:)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: krasi46
Категория: Туризъм
Прочетен: 2442143
Постинги: 175
Коментари: 210
Гласове: 841
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031