Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.02.2007 08:52 - ОТ СИЦИЛИЯ ДО БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ ГЪРЦИЯ
Автор: krasi46 Категория: Туризъм   
Прочетен: 45196 Коментари: 5 Гласове:
6

Последна промяна: 04.08.2014 07:41

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Напускахме Тунис. В далечината се белееха последните кафенета на привлекателния Сиди Бу Саид, където да изпиеш едно, наистина ароматично кафе, е голяма наслада. Пътувахме от Туни с за гр.Трапани на о-в Сицилия, пресякохме острова по дължина, после по върха на ботуша в южната част на Италия  стигнахме до Бриндизи, взехме ферибот за гр.Игуменица в Гърция, а от там през Атина, Солун и Кулата  се прибрахме в България. Един преход с три фериботни връзки, не особено дълъг, но пълен с изненади и впечатления.image  След почти  осемчасово пътуване по светлосиньото Средиземно море, пристигнахме рано сутринта в гр.Трапани /150 хил.ж./, малко градче, но с голямо пристанище и добре отпочинали се отправихме към Палермо. Ето и  два клипа за о-в Сициля.




 Най-големият остров в Средиземно море ни посрещна слънчев и горещ. С площ около 2500 кв.км. и над 5 милиона жители о-в Сицилия е прочут с две феноменални редкости: едната - действащият  вулкан Етна, от чийто кратер като от цигара винаги се издига тънка струйка дим и другата - сицилианската мафия, най-прочутата мафия в целия свят.image 

               Още с пристигането ми направи впечатление черното облекло на сицилианците -ниски, чернокоси и чернооки с лица потъмнели от слънцето, със загар, който повече ги доближава до ромите, отколкото до европейците. В Палермо нищо не ни напомняше  за мафията, за която само бяхме чели. Палермо е град с много катедрали, театри музеи, дворци и замъци, има голям университет /строен1805г./, консерватория. ОБЩ ИЗГЛЕД ОТ ГРАД  ПАЛЕРМО НА ОСТРОВ СИЦИЛИЯ.imageimage- Докато се чудехме кой път да изберем, опитахме по 3-4 сладоледа от 70-те , които се продаваха тук. Горещините ставаха непоносими. Можехме да пресечем централната част на острова през Енна и Катания, но уплашени от жегата избрахме северната част по брега на Тиранско море. Придвижвахме се бавно по стръмния бряг, накъсан от непрекъсната сеизмична дейност. Движението не беше голямо, но страхът от пустоша е потискащ. Два часа след потеглянето ни от Палермо на около 120 км. от града, забелязахме кола, която се движеше непрекъснато зад нас. Увеличихме скоростта- те също увеличиха, намалихме - те също намалиха. В луксозната лимузина се забелязваха силуетите на двама мъже. А теренът, който пресичахме, наподобяваше на лунна повърхност. Напрегнати се питахме - това ли са мафиотите, или са случайно пътуващи? По някоe време ни наближиха, започнаха нещо да ръкомахат, изтласкваха ни плътно в дясната част на платното, подканяха ни да спрем. Беше опасно, но спряхме.Единият от преследвачите слезе и се насочи към нас. Изведнъж, до самата кола  с рязко движение разтвори сакото си. Под него като в магазин лъснаха десетки часовници. Предложиха ни да купим, казвайки, че са контрабада от Швейцария, но много евтини. Въпреки увещанията и настояванията - отказахме. Инцидентът приключи успешно, повече не ги видяхме и спокойно поехме към гр. Месина, където многобройните исторически паметници са били възстановявани два пъти за последното столетие /1908 г. -след катастрофално земетресение и 1943 г.- след ожесточени бомбардировки/. А малко  по на юг от Месина е гр.Таормин, с многото запазени музеи  и мястото , откъдето се открива величествената гледка към 3340 мл връх на вулкана Етна.imageimage- И  отново ферибот / Месина- Реджио ди Калабрия/ - най-краткият , но и най-скъп. Удобно и бързо се пресича върха на ботуша по изградената магистрала с десетки многокилометрови тунели и ... безплатна, за разлика от останалите в Италия, които са платени. Излиза се на залива Таранто и през едноимения град се достига до гр.Бриндизи.Кликнете върху стрелката по-долу и се раходете виртуално по улиците на града.


.imageimage- От Бриндизи  фериботната връзка с Гърция е редовна и ежедневна. Най- удобно време за пътуване е нощем, което и направихме. В южната част на Италия са построени толкова много къмпинги,хотели и мотели,че е трудно да се изброят. Преди да отпътуваме от Италия, избрахме едно от тези райски кътчета и останахме няколко дни. Пътуването с ферибот до Игуменица е в малки, но кокетни каюти и е неповторимо по красота. Рано сутринта се спира на о-в Корфу/Керкира/, най-северният остров на Гърция, с многобройни заливчета и плажове, луксозни хотели и вили. Дори и старата Венецианска крепост му придава несравнима прелест. Гърция е страна с много острови/Кефалония, Итака, Ираклион, Родос, Крит, Миос, Хиос, Тасос, Егина и мн.др. от стоте оазиси на страната/. Всеки от тях е известен с неimageщо неповторимо, най-често отрупани с лозя, градини и цитрусови дървета, маслинени плантации, в които често българи  си изкарват прехраната. На остров Милос през 1820 г. е била намерена прочутата статуя на Афроди-та /Венера Милоска/, която видях в Лувара - Франция. На о-в Тира има вулкан, а о-в Родос е с особено красива природа. На о-в Кос се е родил Хипократ, а о-в Крит е с най-топло и най-слънчево време в цяла Гърция. Остров Егина, за който се отправихме от Пирея, е едно прекрасно място за почивка. Десетки гърци ни предлагаха вилите си, а в ресторанта  в който обядвахме бяхме първите посетители. Тук опитахме и "сувлакито" / гръцки шишчета/, бяха чудесни, а бирата - добре изстудена.Само руската салата  не ми хареса, повече приличаше на картофи с майонеза. В нея имаше нещо типично гръцко, някакъв специфичен вкус.image

А ако кликнете върху стрелката по-долу, то можете да видите и един клип за о-в Егина, акомпаниран с гръцка музика.Приятно гледане.


-                    От пристанището Марина , където слязохме, пътувахме до гр. Егина с рейс. Дори и на това островче видяхме останки от римската култура. Прекрасен остров с екзотична природа с тъмнозелени кипариси, който винаги се помни с любов. Гърция винаги ме е привличала, четейки в историята  за Аристотел и Демокрит, Платон и Сократ, Птоломей и Софокъл, с подвизите на Херкулес, с многобройните митове и легенди, познати още от ученическата скамейка. На площ около 132 хил.кв.км. и население около 12 мил. души удобно се е разположила нашата съседка Гърция, с писменост от древна Елада, уникална по форма и произношение, на която и днес съвременните гърци пишат. Посетих няколко пъти Атина, от която винаги си тръгвах с мисълта, че отново и отново ще се разхождам по древните и улици, от които, от където и да погледнех виждах Акропола  със своя грандиозен храм  Партенон, построен 447-438 г. пр.н.е. и посветен на Атина Партена. Покривът липсва, но външните стени са богато украсени с барелефи от гръцката митология. Някога тук се е издигала огромна статуя  на Атина Палада, покровителка на знанията, изкуството, занятията, войната и победата, чието име носи днес столицата.
Eто клип за Акропола и песента на Мирей Матьо - Акрополис адио. За да ги видите , кликнете последователно върху стрелките по.долу.




-imageimage Умаленото и копие с глава , врат и ръце от слонова кост и дрехи, коси и шлем, покрити със златни пластинки, се пази в Археологическия музей. С удивителната си хармония  от линии и пропорции Партенонът и днес си остава едно от най-великите творения на древногръцката култура, грандиозен паметник на човешкия гений. На южната част на хълма се издига и image храмът на Атина- Нике, малък изящен храм на "Безкрилата победа", а в подножието  му са останките от Дионисиевия театър, изграден VІ в.пр. н. е. В северното подножие на Акропола е квартал "Плака" с тесни криволичещи улици, често стръмни, нагъсто прокарани, с множество магазинчета и работилници.image- В нощните заведения на квартала гледахме сиртаки, слушахме свиренето на бузуките и пихме от гръцката мастика "Узо ". Бяхме се настанили в хотел, недалеч от площад "Омония", търговския център на Атина, от който се виждаха бликащите фонтани и многото магазини и кафенета. Около площад "Омония" можеш да си купиш всичко, даже и копие от колекцията "Карапано", запазена в Археологическия музей, датираща от V в. пр.н.е. и най-често предлагана като украшение- талисман за жените.image- Под Омония минава и метрото, което за броени минути ни отведе в Пирея, град, сраснал се със столицата и явяващ се фактически нейно предградие. Пирея е най-голямото пристанище на Гърция, град с широки и прави улици, хубави многоетажни сгради,привлекателни магазини, с красива крайморска част, посещаван от хиляди туристи, но и главният пазар на Ерос, царството на проститутките. На югоизток от Пирея започва гръцката "Ривиера" с многобройните си морски курорти. Площад "Синтагма" е центъра на модерна Атина. Тук е сградата на Парламента, в близост е дипломатическия квартал с хотел "Хилтън", тук е и главният градски парк. Гръцката столица   imageimageimage-  е град  с рядко съчетание между древна и съвременна архитектура, между грандиозни паметници от миналото и елегантността на настоящето. В Атина си заслужава да се види и голямата катедрала, и Агора с библиотеката на император Адриан, и  да се опита вкусната гръцка мусака или сувлакито , кехлибареното грозде, сладките стафиди и смокини, едрите маслини или пикантните колбаси. Яли ли сте  печени пълнени домати с ориз и месо, пили ли сте вино, примесено със смола? Вкусовете са неповторими. А слушали ли сте гръцки песни , акомпанирани от мандолини, китари и барабани, в които жаждата за живот е  по-силна от живота. Друго забележително място в Гърция е гр.Делфи, разположен в местност с амфитеатрален релеф. В Делфи можеш да пиеш вода от свещения извор Касталия, да видиш Аполоновия храм, театъра, античния гимназион.  В Гърция голямо впечатление ми направи работното време на магазините - от 9 до 13 ч и от 16 до 19 ч.,а в сряда и събота след обяд не работят.Почивен ден е неделя.Винаги от 1 до 20 август има голямо намаление на стоките.image-    - В Гърция посетихме и Метеора- природен феномен със струпани на едно място каменни исполини , наподобяващи Белоградчишките скали , но с построени на тях 24 манастира още от византийски майстори.-ХІV -ХV в.image- А когато наближихме Егейска Македония, прорязана от реките Струма и Вардар и с главно средище Солун , почуствахме полъха на нещо близко, родно. Град Солун е разположен в дълбок, врязан залив на Егейско море и е основан от  зетя на цар Филип Македонски през 35 г. пр. н.е. Градът е голямо пристанище, важен търговски център, много оживен и отлично планиран /улиците му се пресичат под прав ъгъл/, с внушителни останки от древни паметници, малки джамии и черкви. По крайбрежния булевард се стига до Бялата кула, символ на града, висока 30 м., в подножието на която е паметникът на Александър Македонски. По главната улица се вижда арката на владетеля Галерий, строена 17 век, ротондата "Св.Георги" с  мозайки от V в., а може и да се посети музеят със съркофага на Филип Македонски. Удоволствие е и да се изпие чаша кафе във въртящото се кафене на телевизионната кула. Днес Солун продължава да се развива на изток с обширни модерни предградия.  ЕТО НЯКОЛКО СНИМКИ ОТ СОЛУНimageimageimageimage- Пътят за България водеше през гр.Серес, опасан от тютюневи ниви, а границата при Кулата  пресякохме бързо и без никакви формалности. Мирисът на вкусни кебапчета, близо до Кресна, ни напомняше, че вече сме си у дома.                                        Красимира

По-долу можете да видите и един видео филм от красивата ни съседка - Гърция. Кликнете върху синия надпис или стрелката най-долу.
http://www.youtube.com/watch?v=5ZOLDAPTH_I




Тагове:   Метеора,   Атина,


Гласувай:
6



1. mery67 - Благодаря за споделените мигове. ...
24.03.2007 01:10
Благодаря за споделените мигове.Наистина преживяването ти на живо е било много по интересно но и моето виртуално такова ме хареса.Поздрави!
цитирай
2. анонимен - ostanki ot teatri
27.01.2008 21:34
trqbvat mi snimki na ostanki ot teatri v Garciq,kakto i snimki na maski i kostumi ako mi pomognete 6te s1m mn blagodarna
цитирай
3. анонимен - Скъпа приятелко !
05.08.2008 17:26
пРЕДИ 2 ДНИ СЕ ВЪРНАХ ОТ хАЛКИДИКИ,не можах да видя това което е много впечатлително поместено в блога ти ,но си прекарах чудесно!
Трябва да отидеш там-ще можеш после и красиво да ни поднесеш впечатленията си в блога!
Разбирам ,че още нищо не съм видяла съществено от тази странаслед прочитане на постинга ти!Благодаря !
цитирай
4. анонимен - greece
13.10.2008 11:02
prekrasna e,bqh 10dena tam na ekskurziq,ostanah bez dumi,solun e prekrasen grad,Za Meteora kakvo da kaja,trqbva da se otidi za da se izpita tova 4uvstvo.Nepovtorimo e ne naprazno go nari4at 8-to 4udo na sveta.
цитирай
5. анонимен - Сицилия - Гърция
02.12.2010 14:37
Чудесно!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: krasi46
Категория: Туризъм
Прочетен: 2442147
Постинги: 175
Коментари: 210
Гласове: 841
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031