Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.08.2016 11:13 - Перперикон
Автор: bgpochivki Категория: Туризъм   
Прочетен: 740 Коментари: 0 Гласове:
1



Перперикон се намира в Източните Родопи, на 20 км североизточно от град Кърджали. скалния град на стои на върха на скала на височина от 470 метра. В село Горна крепост се намира в подножието му, и река Перперешка се влива до него. удобна долината на река е създал условия за живот от дълбока древност. Затова долината е осеяна с десетки археологически обекти от различни епохи, в центъра на която е Перперикон.

Средновековният археологическия комплекс Перперикон е един от най-древните монументални мегалитни структури, изцяло изсечен в скалите. Той е един от най-популярните туристически дестинации в България.

Перперикон

Религиозна дейност в горната част на скалата започва в 5-ти век преди новата ера. Той е свързан с вярванията на хората от медната епоха, които са започнали на култа към бога-слънце. Тук те създават първото светилище и започна оставяйки хранителни контейнери за боговете. Тези религиозни обреди продължиха през цялата бронзова епоха (III-II хилядолетие пр.Хр.). Усложняването на метални инструменти, станало възможно хард рок рязане. По това време е построен на овална зала с огромен кръгъл олтар в центъра му. Там жреците извършвали свещените им ритуали с вино и огън. Тези религиозни практики са характерни за храма на Дионисий, който е отдавна търсят в Родопите. Най-новото археологическо проучване показват ясно, че храмът е разположен точно в Перперикон. Според легендите, две много важни пророчества са били направени от олтара на този храм. Първият прогнозира голямо завоевание и слава за Александър Македонски, а втората, направи няколко века по-късно, на предварително определени властта и силата на първия римски император - Гай Юлий Цезар Август.

През последното хилядолетие на старата ера и първите векове на новата, скални структури нараснаха и се превърнаха в град с крепостни стени, дворци и предградия. Градът е бил вероятно царска резиденция на тракийското племе Беси. Впоследствие римляните доведени до Перперикон своя лукс и изисканост, и готите разрушени и опожарени Перперикон в 378 АД.

В началото на 5 век от н.е. рок град се превърна в епископална център след хората в Родопите приемат християнството. В 7-ми 14-ти век от н.е. на Перперикон процъфтява като регионален център. Много пъти българи и византийци се борили за тези земи. В края на 14 век османските турци завладяват и разрушават крепостта, руините на който бавно потъва в забвение.

Днес древната слава на Перперикон се издига. Свещеният град е уникален по отношение на археологически, исторически, на околната среда и мултирелигиозен аспект - това е едно от чудесата на света. Много от артефактите, открити при археологически проучвания на Перперикон, може да се види в Историческия музей в Кърджали.

Това може да бъде постигнато чрез добре поддържан асфалтов път, и има паркинг в подножието на хълма.



Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bgpochivki
Категория: Туризъм
Прочетен: 30241
Постинги: 75
Коментари: 0
Гласове: 5
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930