Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.10.2015 07:45 - От Рим до Палепмо в Сицилия
Автор: krasi46 Категория: Туризъм   
Прочетен: 4767 Коментари: 0 Гласове:
17

Последна промяна: 02.10.2015 07:49


                                            Италия - Рим- Сицилия 

                                                     Рим -  вечният град
image
 Рим е единствен по рода си. Никой друг, дори и Атина, Истанбул, Лондон или Ню Йорк, няма толкова забележителности, колкото него. В добавка към наследството от древността има също и средновековни квартали, добре проектирани площади, интересни пазари, и разбира се базиликата Св. Петър във Ватикана. Тук ви предлагаме още няколко места, които трябва да посетите.

Колизеумът (Colosseo)

С един билет посещавате Колизеума, римския форум и Палатино. Цена: 9 евро. Работно време: 8:30 - 18:15 часа (лятото), през останалите сезони работото време се съкращава с няколко часа до 15:30 часа.

Базиликата Свети Петър и Музеите на Ватикана

Това е най-голямата, най-богатата и най-пищната църква в Италия. Не забравяйте да се облечете подходящо - без къси поли и панталони и разголени потници. Работно време: 7:00 - 19:00 часа (октомври-март от 7:00 до 18:00 часа). Вход свободен.

Не пропускайте и Музеите на Ватикана (вход 14 евро). Препоръчваме ви да си вземете книга-гид или аудиогид.

Уебсайт: www.vatican.va

Фонтана ди Треви (Fontana di Trevi)

Анита Екберг прави фонтана известен във филма си „Ла Долче Вита”. Смешно, но на живо изглежда по-голям.

Адрес: Piazza di Trevi

Римския форум (Foro Romano)

С мозаeчните руини от храмове, изтърканите мраморни улици и базиликите, там е като в приказка. Римският форум е бил търговски, политически и религиозен център на древен Рим. Майката на всички съвременни огромни стадиони – Колизеумът, също е наблизо. Общ билет с Колизеума и Палатино.

Галерия Боргезе (Galleria Borghese)

Рим отстъпва малко на Венеция и Флоренция, когато става въпрос за изкуство, но тази галерия е изключение. Тя излага картини от художници като Бернини, Тициан и Караваджо. Вход: 8,50 евро. Работно време: 8:30 - 19:30 часа (почивен ден понеделник). 

Адрес: Villa Borghese park

Уебсайт: www.galleriaborghese.it

Площад Навона (Piazza Navona)

Според някои, това е най-красивият площад в целия свят. Не само заради неговите статуи и фонтани като Фонтана на четирите реки на Лоренцо Бернини, но и поради неговите измерения. Огромният правоъгълен площад все пак си остава уединен.

Пантеонът (Pantheon)

Храм на над 2000 г., днес превърнат в църква. Вътре е гробницата на художника Рафаело. Работно време: 8:30 - 19:30 часа, в неделя 9:00 - 18:00 часа.

Адрес: Piazza della Rotonda

Домус Ауреа – Златната къща на Нерон (Domus Aurea)

През 64 г. император Нерон построил дворец, дълъг почти една миля – от хълма Палатинo до хълма Опий. Някои части са покрити със злато и скъпоценни камъни. След неговата смърт целият дворец е запълнен със пръст и заровен, за да се заличи спомена за тирана. През XV в. зданието е случайно открито и днес може да се разходите из 30 от 150-те подземни стаи на Нерон.

Вход: 5 евро. 

Адрес: Via della Domus Aurea (почти точно срещу Колизеума)

Църквата Санта Констанца (Santa Constanza)

В Рим има повече църкви от всеки друг град в света. Една от най-красивите, Санта Констанца, може да видите в северната част на Рим. Фреските в подземието са от IV в. За да се венчаете тук, трябва да почакате няколко години.

Адрес: Via di Santa Costanza

Ботаническите градини

Ботаническите градини в подножието на хълма Янкулум имат повече от 7000 вида растения и най-вече рози.

Адрес: Largo Cristina di Svezia 24

Музеят на Рим (Museo di Roma)

Музеят е дом на приблизително 40 000 скулптури, картини и мозайки, описващи римската история от средновековието до 1870 г. Музеят се намира в двореца Браски (Palazzo Braschi), построен през XVIII в. По време на фашисткия режим Мусолини се нанесъл тук и го превърнал в свой политически щаб. След Втората световна война на това място са преселени 300 семейства и много от фреските са повредени от огъня, който хората палели, за да се топлят.

                                       Палермо на остров Сицилия 
image
Палермо (Palermo) е исторически град в Южна Италия, също е столица на автономния регион Сицилия и на провинцията Палермо. Населението на града е 659 623 жители (по данни от 2008г.), разположени на площ от 158,9 кв.км. Палермо се намира в северозападната част на остров Сицилия, вдясно от залива Палермо в Тиренско море. Палермо е познат с богатата си история, култура, архитектура и гастрономия. Интересни архитектурни обекти са катедралата на Палермо (характерно при нея е сливането на много стилове, което е следствие от дългата история на допълнения, промени и възстановявания), нормандския дворец (Palazzo dei Normanni – един от най – красивите италиански дворци, който е изключителен пример за нормандската архитектура. Там се помещава известната Капела Палатина (Cappella Palatina) – параклис на нормандските крале на Сицилия), а също и сградата на операта - Teatro Massimo. Различна забележителност са монашеските катакомби - Capuchin Catacombs of Palermo. Там се съхраняват множество мумии, обработвани по различни методи. От Monte Pellegrino пък можете да се насладите на невероятната гледка към града,океана и планината. Изключително важна в Палермо е религията – римокатолицизма. Патрон на града е Света Розалия. В нейна чест на 14 юли се организира празненство , което всъщност е най – голямото социално събитие в града. Областта привлича доста туристи и с известния си пазар – Вучирия. Там можете да намерите голямо разнообразие на плодове, зеленчуци, риби и рибни продукти.  
image



Тагове:   Палермо,   Рим,   Сицилия,


Гласувай:
17



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: krasi46
Категория: Туризъм
Прочетен: 2442254
Постинги: 175
Коментари: 210
Гласове: 841
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031