Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.06.2015 09:04 - 7 неща, които не знаете за Рим
Автор: krasi46 Категория: Туризъм   
Прочетен: 2711 Коментари: 0 Гласове:
12


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Преди да планирате пътуване до столицата на Италия, вижте тези съвети, хитрости и изумителни факти
image

Да посетиш Рим означава точно толкова да попиеш начина на живот на италианците, колкото и да разгледаш епични паметници и руини. Най-добрият начин да се потопиш в този град е да му позволиш да остави отпечатък в душата ти – тук шедьовър, там фонтан, а между тях – няколко бутилки вино. Проверихме в историята на изкуството и при Симона Палмисано – второ поколение римлянка, и нейните „Разходки в Италия“ за съвети и тайни как да погледнеш „Вечния град“ през очите на местните.
1. НИКОГА НЕ ПИЕШ КАПУЧИНО СЛЕД ЗАКУСКА

image

Антонини е мястото, където отивате за домашно Кантонето (на снимката) – местният фаворит, който наподобява кроасан. Ако е слънчево, седнете във вътрешния двор на кафенето и се насладете на гледката към озеленената Тибър. А ако се вгледате внимателно, можете да видите и Олтара на мира. За тези от вас, които не се притесняват от някоя и друга допълнителна калорийка, е Маритозо Кон Пана – сладкиш, пълен със сметана. За да го опитате в целия му блясък, отидете в Пастицерия Рикоми, в близост до базиликата „Св. Петър“. Направете всичко възможно, за да се насладите на сутрешното си капучино, защото да си поръчате едно след закуска е голям гаф в Рим.

2. ВСЪЩНОСТ ИМА ИЗКЛЮЧИТЕЛНИ МУЗЕИ, В КОИТО НЯМА ТЪЛПИ ОТ ПОСЕТИТЕЛИ

image

Изкуството е навсякъде в Рим. Толкова е много, че Палмисано се шегува, че „можеш да го усетиш дори в пукнатините на стените“. Националният музей на Рим впечатлява и без навалицата. Той пази една от най-пълните колекции от древноримското изкуството в света. В близост до спирка Термини, музеят се отличава с величествените си фрески и бронзови статуи, Boxer and Prince от 1-ви век пр. Хр., както и мозайки, бижута, монети и мраморни статуи на божества и императори. Посещението на музея включва и вход към други три изключителни места – Дворецът Алтемс, Криптата Балби и Баните на Диоклециан, които са наблизо.

3. СЪВСЕМ НОРМАЛНО Е ДА ЗАКУСВАШ С ПИЦА

image

Най-вероятно ще усетите аромата на бялата пица, която се пече, още преди да сте я зърнали. Обикновената пица се прави само с морска сол и зехтин и се продава на грамаж. В по-голямата си част пекарните правят пица цяла сутрин. Когато става дума за най-добрата бяла пица в града, Форно Кампо Де Фиори, Роскиоли и Колапичиони са претендентите, които предлагат баланса между хрупкава коричка отвън и меко и ароматно тесто по средата.

4. ВСЕКИ ДЕН ПО ОБЯД СЕ ЧУВА ИЗСТРЕЛ ОТ ОРЪДИЕ

image

Малко са местата в Рим, които имат по-добра панорамна гледка, от площад Гарибалди на хълма Джаниколи. Всеки ден по обяд се чува изстрел от оръдие по посока на Тибър. Това е традиция от 19 век насам – изстрелът отбелязва точния час и дава сигнал на всички камбани в града да започнат своя звън.

5. МАДОНА Е НАВСЯКЪДЕ

image

Изображения и олтари на Мадона (не на поп звездата, разбира се, а на Дева Мария) може да намерите из цял Рим. Всички римляни са чували за Мадонелите (малките Мадони) и се отнасят с уважение към тях, независимо дали са религиозни или не. В момента могат да се преброят около 500 такива. Обикновено поставени на ъглите на сградите, Мадонелите са изработени в различни вариации – от мозайка, от мрамор, някои от тях имат и вази за цветя и свещи. В миналото към Мадонелите задължително са се поставяли свещници, с цел улиците през нощта да бъдат осветявани.

6. СЪВСЕМ НОРМАЛНО Е ДА ПИЕШ ВОДА ОТ УЛИЧНИТЕ ЧЕШМИ

image

Също като калдъръма, многобройните църкви и пастата Карбонара, чугунените чешми са институция в Рим. Те могат да бъдат видени из целия град на почти всеки ъгъл. Римляните смятат за едно от най-големите богатства на града си, че водата е чиста и богата на калций. Най-лесният начин да пиете вода от този тип чешми е да запушите края на кранчето с пръст, което отвежда струята вода нагоре през малката дупка в горната част.

7. РИМСКАТА ПИЦА НЕ Е ЗА ДЪВЧЕНЕ

image

За разлика от неаполитанската пица, която има по-дебела коричка, тази в Рим е тънка и хрупкава и Палмисано не би я приела по друг начин. Пицариите, които тя препоръчва, са „Монтекарло“ и „Бафето“, които са в близост до площад Навона, пицария „Ай Марми“ в квартал Трастевере и Гиакомели в близост до Ватикана, квартал Прати – любимо нейно място от детството. Не се притеснявайте, ако коричката е препечена – това удоволствието!



Тагове:   Рим,   знаете,   които,   7 неща,


Гласувай:
12



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: krasi46
Категория: Туризъм
Прочетен: 2442071
Постинги: 175
Коментари: 210
Гласове: 841
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031