Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.02.2011 08:26 - Жасминената пролет в Тунис
Автор: krasi46 Категория: Туризъм   
Прочетен: 7540 Коментари: 4 Гласове:
38

Последна промяна: 22.02.2011 18:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Живях 10 г. в Тунис, времето, когато избягалият президент Зин ал Абидин бен Али като вътрешен министър смени с безкръвен преврат Хабиб Бургиба и властва повече от 23 години.
Красива и богата страна е Република Тунис и не заслужаваше такова управление, довело хиляди тунизийци до просешка тояга. Тук искам да споделя не политическите им идеи, а красотите на държавата, на древния Картаген, чийто руини се намират край столицата Тунис, на красивите градове и плажове по Средиземноморието, като Сус, Хамамет, Набьол, Габес, където живеехме, за пустинята Сахара, която посетихме.
image
image


image

image

Ето една статия за Картаген:
Картаген – Kart Hadasht imageФиникийското име на Картаген – Kart Hadasht или Quart Hadasht- означава “Нов град” или “Нова земя”. Римляните го наричат Carthago. Името “пуни” бива дадено на западните финикийци, както и на стоките, произвеждани от тях.
image
Град Картаген се намира на около 16 км. североизточно от дн. град Тунис. Черепите, открити при местата за погребения в Картаген, са твърде разнородни и свидетелстват за смесени расови типове. Градът е основан от преселници от Тир, към които са се присъединили и кипърски колонизатори, но нека добавим и факта, че жителите на Картаген често се женели за чужденки.
Преселниците са били предвождани от Елиса (името Дидона – Скитница – е неин прякор), сестра на тирския цар Пигмалион. Пигмалион е от династията на царете Итобаал (933 пр. Р. Хр.) и Хирам.Картаген е основан през 814 г. пр. Р. Хр.
(А Рим ще бъде основан 61 г. по-късно.)
imageПринцесата напуска родния си град, последвана от част от своите близки, от богати съграждани, от множество обикновени граждани – моряци, търговци, войници, както и от роби. Преселението става поради неизвестни за нас социално-икономически или политически причини. (Има сведение, че Пигмалион убива съпруга на Елиса – Ацерба.) Преселниците се отправят към внимателно избрано финикийско селище, което, по това време, вече съществува от няколко века (от 1215 г. Пр. Р. Хр.? – преди падането на град Троя), но не ни е известно първоначалното му име.
 На път за бъдещия Нов град (Карт хадашт), принцесата минава през остров Кипър (тогава – контролиран от финикийците). Великият жрец на острова, заедно със своите роднини и приближени, решава да последва преселващите се финикийци. От бреговете на острова са отвлечени няколко групи млади момичета, за да бъдат заселени в Картаген.
image
Когато пристига на африканския бряг, Елиса влиза в контакт с местните жители. Техният владетел решава да й се подиграе и й отпуска земя за заселване, равна на една опъната на земята волска кожа. Бъдещата царица нарежда голямата волска кожа да бъде нарязана на много тънки ленти. С лентите, отрязани от волската кожа, Елиса оградила достатъчно голямо място, достатъчно да приюти бежанците. Жителите на финикийския град Утика (северно от Картаген) започнали да търгуват с картагенците. Местният владетел Ярба поискал да се ожени за Елиса, но тя се страхувала от него. Поискала отсрочка, за да направи помен на мъртвия си съпруг. Когато запалила кладата, построена в негова памет, и извършила жертвоприношението, тя, от мъка по умрелия, се хвърлила в пламъците. След смъртта си, тя е почитана като богиня. Построили й храм недалеч от пристанището. В продължение на 4 века, след 814 г. пр. Р. Хр., картагенците плащали годишен данък на местния владетел.
През VII и VI век пр. Р. Хр., Картаген постепенно успява да измести града-майка – Тир, който попаднал под ударите на асирийците и на персите.
Това е легендата за основаването на град Картаген,
която знаем от разказите на историците Тимей и Помпей Трог.
Важни дати в историята на Картаген
4 000 г. пр. Р. Хр.: първи прояви на човешко присъствие в района на бъдещия Картаген
image
1215 г. Пр. Р. Хр.: На мястото, където, по-късно, ще бъде създаден Картаген, е основано финикийско селище. Не е ясно, каква е съдбата на това селище, към момента на преселението там на жителите от Тир.
814 пр. Р. Хр.: Преселение на жители от финикийския град Тир и основаване на Картаген. Новият град се развива бързо, превръщайки се в могъща средиземноморска сила. Именно борбата за владеене на Средиземно море ще изправи Рим срещу Картаген. (Според някои историци, градът е основан ок. 750 пр. Р. Хр.)
264 - 146 пр. Р. Хр.: Период, в който протичат три римо-картагенски войни, наречени “пунически”. Като краен резултат, Катаген е разрушен.
146 пр. Р. Хр. - 439: Основаване на римската провинция (колония?) Африка. Малка част от земите на Картаген са дадени на Нумидия. Развиват се земеделието и урбанизацията. Градът просперира.
439: Вандалите, под предводителството на Гензерих (Гейзарикс?), превземат Картаген. Подкрепят арианството и провеждат гонения срещу християните.
533 (или 548?): Превземане на Картаген от византийците. Градът отново разцъфтява.
image
647-698: Начало на арабо-мюсюлманската епоха. Основаване на Кайруан от Окба ибн Нафаа (670) и превземане на Картаген от арабите (698).
800-909: Експанзия на исляма и утвърждаване на династията на Аглабидите. Построяване на джамията Зитуна в Тунис (800). Кайруан се превръща в политически и интелектуален център на областта Магреб. В Кайруан се намират най-древните джамии в областта.
909-1159: Управление на владетелите от династиите Фатимиди и Зариди. Град Махдиа, основан в 921 г. , става столица на тяхната държава.
1159-1230: Владетелите от династията Алмохади обединяват държавите в областите Магреб и мюсюлманска Андалузия. Властта им се разпространява в Андалузия и Триполитания.
1236-1574: Владетелите от династията Хафсиди в Тунис – васали на Алмохадите, се обявяват за независими от тях.
1574: Тунис е анексиран от османските турци.
Вярвам, че статият от интернет ще е полезна за любителите на историческа информация. А ако искате да научите още нещо за Тунис, то кликнете ТУК.
Ето и един клип на руски език за столицата и Картаген. Кликнете върху стрелката и го вижте.
Можете да прочетете за Тунис и в блога на съпруга ми, като кликнете ТУК.
Приятно четене и пътешествие. А за да видите как тунизииците пият своето кафе кликнете ТУК. Това е блогът на моята приятелка Илиана, с която бяхме по едно и също време в Тунис и която организира голяма изложба със свои картини.  В следващите постинги ще има други интересни снимки и описания.






Гласувай:
38



1. iliada - Привет ,Краси!
20.02.2011 13:29
Това са най-щастливите ми дни !Обичам да се връщам в Тунис-мисленно ,на яве и
чрез Нета !
Благодаря за поредното завръщане !
Благодаря за многоброините щастливи моменти с които е свързан моя престой там!
Поздрав на всички приятели от там!Нека им пожелаем всичко да се опави бързо и да живеят в мир и душевно спокойствие!
Прегръдки!
цитирай
2. анонимен - Много хубава разходка
20.02.2011 15:23
тенкс:)
цитирай
3. eien - Благодаря за хубавия постинг
21.02.2011 03:20
Интересна страна е, наистина!
цитирай
4. анонимен - Т
23.02.2011 12:13
На мен ми се струва след няколко посещения на Тунис, че именно ислямизацията ги дърпа много назад. Все гледат някак да изшмекеруват, , мързи ги като напече, хигиената я няма , мръсотия, западналост. За тях туристите са крави, които могат да доят. Да, има забележителности , но не оставени от тунезийците , а от по -стари мъдри култури.Те с гордост говорят как са вземали колони и каквото ценно намерят от Картаген за да строят джамии.... Незнам , а з като го чух това щях да падна. Иначе тунезииците са строили като културно наследство, джамии, джамии и мозайки. А пък мъжете като видят някоя европейка пощуряват и голямо натискане да се женят за нея (много неприятно, ако не харесваш такъв тип хора) , за да получат достъп до Европа. Не искам да обидя някого, статията е много хубаво написана. Хареса ми личната нотка в нея, но това по-горе са моите лични сблъсъци с тази култура и манталитет.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: krasi46
Категория: Туризъм
Прочетен: 2446433
Постинги: 175
Коментари: 210
Гласове: 841
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930