Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.08.2009 17:22 - ПО БРЕГОВЕТЕ НА АДРИАТИЧЕСКО МОРЕ - ДУБРОВНИК, СПЛИТ, РИЕКА
Автор: krasi46 Категория: Туризъм   
Прочетен: 13943 Коментари: 2 Гласове:
9

Последна промяна: 28.08.2009 18:27


Пътувахме от гр. Кюстендил през бивша Югославия по бреговете на  Адриатическо море за Италия. Трудният преход през Шар планина / две коли трудно се разминават/, Шкодренското езеро и гр.Бар, ни бяха съсипали  окончателно и се настанихме в първото удобно място за нощуване. Можехме да пътуваме с ферибота Бар - Бари за Италия, който тогава  пътуваше 2 пъти седмично, но бяхме закъсняли за деня, а за следващия трябваше да чакаме 4 дни. Решението беше категорично- на другия ден да продължим по брега  и посетим перлата на Адриатическо море - Дубровник.
Така и направихме. Добре отпочинали на другия ден се озовахме пред стените на един от най-древните градове - международен туристически център, намираш се в най-южната част на Хърватия, била до скоро в гратиците на бивша Югославия. Това е град на художници, поети, писатели, математици и физици. Градът се намира в края на Дубровнишкия провлак и е добре укрепен. Има две пристанища. Красив град, който всеки трябва да посети поне веднъж в живота си. Ние така приятно бяхме изненадани, че се наложи да останем няколоко дни, а и  го посетихме отново следващата година.
Ето няколко снимки от града и един клип с типична Далматинска музика. За да го видите , кликнете върху стрелката след трите снимки.

image

image

image


Наричат оше Дубровник  перлата на Адриачическо море и с право.
От Дубровник по криволичещия планински път, често вмъкваш се десетки километри в планината, се добрахме до Сплит - най-важният център в Далмация и втори по големина град в страната след Загреб с население над 200 хил. души.  Градът е създаден преди близо 16 века и е с уникална архитектура, много дворци и вили още от римско време, когато е принадлежал на Венецианската република. Сребърната и златната градски врати се считат за едно от най-удивителните творения  по крайбрежната ивица на Хърватия. Съвременните хотели, в съчетание с живописната природа, прекрасните ресторанти, с изобилие от морски продукти и възможностите за близки екскурзии до интересни места, като Котор, Будва и др. го правят отлично място за отдих и туризъм. Ето снимки от Сплит и клип за града и околностите. Кликнете върху стрелката и го вижте.
image

image



От Сплит по хубав равнинен път се добрахме до  едно от най- голямите пристанища и важен търговски център - гр. Риека, наброяваш близо 150 хил. души.
 Градът е основан от римляните и е с голямо културно- историческо наследство.
 В града има много черкви, катедрали и дворци. Интерес предизвикват часовниковата кула, срендовековната крепост, корабостроителницата. Градът има добра фериботна връзка с много точки от Европа и Африка. Ето две снимки от Риека и клип за този прекрасен град.

image

image



А от Риека -  Италия е на две крачки, които и направихме, добирайки се до гр. Триест, а от там Венеция и после по пътищата на Европа , та чак до Африка.
Човек е човек, когато е на път, а спомените от изживяното винаги го преследват. 
А сега вижте още един клип за Хърватия и нейните красоти. Кликнете върху стрелката по-долу.





Тагове:   море,


Гласувай:
9



Следващ постинг
Предишен постинг

1. iliada - Скъпа приятелко!
28.08.2009 17:43
Втори път се опитвам да ти пиша,но ми е паднала батерията на мишката и вече губя търпение да изкажа радостта си от новия постинг! Прегръщам те и те целувам с обич! Илиана
цитирай
2. magnoliya - Благодаря за хубавия постинг !
25.02.2010 13:55
Направих си една прекрасна екскурзия с твоя помощ, защото на живо няма да мога да видя тази красота.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: krasi46
Категория: Туризъм
Прочетен: 2442256
Постинги: 175
Коментари: 210
Гласове: 841
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031