Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.02.2009 16:35 - КУШАДАСЪ - ПЕРЛАТА НА ЕГЕЙСКО МОРЕ
Автор: krasi46 Категория: Туризъм   
Прочетен: 14885 Коментари: 2 Гласове:
5

Последна промяна: 30.11.2014 14:44


Кушадасъ /Птичият остров/, носещ името на близкия остров с форма на глава на птица, е известен курортен център, разположен на живописния бряг на Егейско море и на около 90 км. от гр. Измир. До тази година това беше и привлекателно направление за добра 10 дневна почивка на много българи. Ние бяхме две поредни години за сумата от 280 лв, на човек, включваща пътя с луксозен автобус, хотел  3 звезди с климатик, ТВ, закуска и вечеря на шведска маса. Тази година, преглеждайки офертите на различни туристически агенции /имах чуството, че са се наговорили за цените/, установих едно повишение с около 100 лв. Та нали е световна криза............за пари???
 image
Символът на острова е това око, което виждате в ляво на снимката, а долу в дясно съм снимала цвят на магнолия, докостваща нашата тераса и който цвят се раждаше сутринта и умираше вечерта. Долу в ляво се вижда Птичият остров.
 От София тръгнахме към 13 ч. в петък, направихме нощен преход между два континента - Европа и Азия, пресичайки протока Дарданели при гр. Еджеабет -Чанаккале и пристигнахме към 9 ч. в определения хотел. След бързо настаняване се отправихме към морето и взехме първата солена баня. След обяд си доспахме и към 19 ч. бегом към ресторанта, където най-голямо разнообразие цареше при салатите и десертите. Особено ни впечатли турското кисело мляко - с нож да го режеш.
 image
 Нашият хотел беше на около 100 м. от брега на морето, като в града има над 230 хотела и 450 ресторанта и нощни бара. Кафенетата са много, но независимо, че в магазина кафето три в едно струва 25 стотинки, в кафенето го пиеш за 3 лв., горе- долу толкова е и бирата. На същата цена можеш да хапнеш и дюнер-сандвич.
 Град Кушадасъ е обсипан  с цветя /красиви разноцветни олеандри/ и палми. Градският плаж е чист, има чадъри и шезлонги, но на доста високи цени. Най-много ми хареса близкият плаж Лейдийс Бийч, където ходехме с маршрутки за 1 евро.
 image
По- долу има  снимки от него, от разцъфналите закуми, а така също можете да го видите и на клипа, който ви предлагам в края на постинга.
 image
Времето и вечерите в Кушадасъ минават бързо. Срещу заплащане се предлагат интерестни културни посещения, като Древният Ефес, храмът на Артемида- едно от 7-те чудеса на света, домът на Св. Дева Мария, уникалният природен феномен Памуккале, а целодневната разходка с яхта в кристално чистите води на Егея, плуването в 3 красиви залива и барбекюто на яхтата, са върха на удоволствието. Само за броени минути можеш да пътуваш и до гръцкия остров Самос, намираш се в непосредствена близост до Кушадасъ.
 image
 В хотела се запознах с три французойки от арабско потекло, с които по цели вечери играехме в бара в близост до басейна на хотела. Вижте снимки.
 image
Особено красиви са нощите в обляния със светлина Кушадасъ. Птичият остров вечерта се осветява от десетки прожектори.
 image
 На хълм в близост до Ефес се намира малка къща в която е прекарала последните години от живота си и посрещнала смъртта Св. Дева Мария. Тук можете да пиете вода от трите живителни извори: за здраве, любов и щастие и помолите светицата да помогне за ваша мечта, като завържете нещо свое на стената на желанията.
 image
 Посещението на Памуккале, отстоящо на 250 км. от Кушадасъ е интересно и вълнуващо, дори малко уморително. Тук водните струи, богати на минерални соли, падайки от голяма височина, създават невероятни вкаменени форми, ослепително бели каскади с варовикови отлагания върху скалисти тераси и наподобяващи огромни памукови плантации.
 image
 В Кушадасъ можеш не само да разгледаш, но и да си купиш интересни и евтини  качествени стоки на пазара, който се организира в сряда - за дрехи и в петък - за хранителни стоки. От там си купих артишок /ангинар/ , с който приготвих интерестно ястие. Ако искате да го видите, то влезте в моя блог за манджи:
                         http://krasi08.blog.bg/
А ако кликнете върху синия надпис или стрелката по-долу, ще видите интересен видео клип за Кушадасъ и околностите. Приятно гледане.
                       http://www.youtube.com/watch?v=7kUF_1u-kLs





Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. iliada - Привет приятелко!
14.02.2009 13:30
с ТОЗИ ПОСТИНГ МЕ ВРЪЩАШ НАЗАД В МЕСЕЦИТЕ НА ТОПЛОТО ЛЯТО ,НО СЕГА Е ВСЕ ОЩЕ ЗИМА И ЧЕРВЕНО ВИНО ИМА!
пРИЯТНО ПРЕКАРВАНЕ НА ПРАЗНИЦИТЕ- тРИФОН зАРЕЗАН И сВ.вАЛЕНТИН ,А СЛЕД ТОВА ОТНОВО ТУКА!
ЗА ЗДА СЕ ПОДГОТВЯ ЗА ИДВАЩОТО ЛЯТО!
цитирай
2. iliada - Привет приятелко!
15.02.2009 17:11
Чудесен постинг
Писах ти вече един коментар ,защо го няма?
Прегръщам те!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: krasi46
Категория: Туризъм
Прочетен: 2448246
Постинги: 175
Коментари: 210
Гласове: 841
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930