Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.10.2014 21:47 - Всички варианти за пенсионна реформа предвиждат увеличаване на възрастта
Автор: knsb1vik1svishtov1 Категория: Новини   
Прочетен: 1276 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 21.10.2014 21:51


Всички варианти за пенсионна реформа предвиждат увеличаване на възрас От Дневник Последна промяна в 16:42 на 21 окт 2014,    image

Фотограф: Красимир Юскеселиев

image

image

Съветът за пенсионна реформа предлага вдигане на осигуровките - 21 окт

Социалната политика в предизборните програми: Труд и/или помощи - 02 окт

Всички варианти на пенсионна реформа, подготвени от Консултативния съвет за оптимизиране на осигурителната система, предвиждат увеличаване на възрастта за пенсиониране и изравняване на изискванията за жените и мъжете. Днес социалният министър Йордан Христосков представи днес на пресконференция вариантите на предложенията на експертите, които се очаква следващите управляващи да разгледат. 

Единият вариант е да се продължи удължаването на възрастта за пенсиониране с по 4 месеца годишно, докато за мъжете тя не достигне 65 години (през 2018 г.), а за жените - 63 години (през 2021 г.).
С увеличаването на възрастта ще нараства съответно и изискваният осигурителен стаж - съответно до 40 години за мъжете и 37 години за жените. 

Предложенията на съвета

Изтегляне


Експертите са разработили и различни варианти за изравняване на възрастта за пенсиониране на мъжете и на жените, което е изискване на Европейския съюз.

Според едно от предложенията това може да стане постепенно до 2036-та година, а според друго - до 2028 г. Според втората схема  през първите две години от реформата (2015 и 2016 г.) възрастта нараства с по два месеца и за жените, и мъжете, а после за жените започва да расте по-бързо (с по четири месеца годишно), за да се изравни през 2028 г. с  възрастта за мъжете (тя ще расте с по 1 месец годишно).  

Трети вариант, лансиран от експертите, е възрастта да се увеличава автоматично според годината на раждане като изравняването за двата пола настъпва през 2032 г. 
Аналогично със същите стъпки се предлага да се увеличава и изискваният осигурителен стаж, за да достигне 40 г. за мъжете и 37 г. за жените. 

За работещите в тежките професии се предлага  изискванията за стаж да се запазят, а възрастта за пенсиониране да нараства със същата стъпка както в масовата трета категория труд. За работещите в специалните ведомства предложенията са отново изискването за стаж да се запази, а да се въведе изискване за възраст след три - пет години. 

Експертите от съвета предлагат също смесена система за изплащане на пенсиите на работилите в първа и втора категория труд преди 2001 г. За стажа си преди тази дата те ще получават пенсията си от НОИ, а за останалото време - от професионалните фондове. Проблемът е, че въпреки неколкократните отлагания, в професионалните фондове не са се натрупали достатъчно средства за адекватни пенсии на работилите в първа и втора категория труд. Срокът на последната отсрочка изтича на 1 януари 2015 г., което означава, че избраният на 5 октомври парламент трябва бързо да направи законова промяна за тях - да удължи за пореден път срока или да гласува за смесената система, предложена от експертния съвет. 

"Вече 10-12 г. осигурителната система да бъде поставена в "покрустовото ложе" на политиците. От една страна се орязват приходите в осигурителната система с намаляването на осигурителните вноски и с намаляването на санкциите за нарушителите. По изчисления на Националния осигурителен институт това е довело до 23 млрд. лева по-малко приходи в системата. От друга страна се увеличават всички разходи на осигурителната система, като се повишава броят на хората с право на ранно пенсиониране и се правят различни индексации. Тези неща трябва да бъда синхронизирани и именно в тази посока са предложенията на консултативния съвет", обобщи вицепремиерът Йордан Христосков.

Вижте още какво каза вицепремиерът за принципите, към които се е придържал съветът и основните промени, които предлага:
www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/21/2404145_vsichki_varianti_za_pensionna_reforma_predvijdat/


Тагове:   реформа,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: knsb1vik1svishtov1
Категория: Други
Прочетен: 166996
Постинги: 89
Коментари: 0
Гласове: 64