Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.10.2014 11:13 - Наша луканка с 46% конско месо
Автор: krasi08 Категория: Хоби   
Прочетен: 1429 Коментари: 0 Гласове:
14

Последна промяна: 04.03.2015 07:17

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Британският вносител на хранителни продукти  Expo Foods е глобен с 5 хил. паунда (близо 12 500 лв.) заради колбас от България, който трябвало да е от свинско месо, но се оказало, че съдържа и близо 50% конско месо, съобщи Би Би Си.
image
Властите в графство Кент са открили произведения в България колбас по време на проверки в град Дартфорд миналата година. Според информация на британския вестник „Дейли мейл“ проверките на вакуумно опакована луканка „Чумерна“, която се е продавала като съдържаща свинско месо, са показали, че съдържа 46% конско месо. Пред съда в Дартфорт е станало ясно, че българският производител на месни продукти „Актуал“ е бил „силно препоръчан“ на Expo Foods от собственици на супермаркет в България, пише сайтът thisislocallondon.co.uk. Снимка на продукт със същото име и фирма е публикуван и в сайта на Expo Foods. Компанията не обработва конско месо, бяха категорични от българското дружество след запитване от Investor.bg. “Ние сме предприятие, утвърдено за износ в Европейския съюз, проверяват ни БАБХ и РИОКОЗ, въвели сме системата НАССР (за гарантиране на безопасността на храните – бел. ред.)“, коментира главният счетоводител на „Актуал“ Славея Костова. Базираната в Лондон Expo Foods е признала пред съда в Дартфорд, че е нарушила британския Закон за безопасност на храните. От компанията са обяснили, че става въпрос за лоша партида. Пред съда те са заявили, че не са тествали храната, която доставят. Управляващият директор на компанията Озгур Йълмаз е отказал коментар при напускането на съда в четвъртък. Expo Foods е изтеглила продукта от продажба и е направила промени в мрежата си за доставки. Компанията трябва да заплати и разходи в размер на 2500 паунда. Междувременно от „Актуал“ изпратиха и официално съобщение до медиите, в което се казва, че в продуктите им не е възможно да е открито конско месо, тъй като фирмата не е закупувала такова и следователно не е влагано. Цитираният
image
казус е от септември 2013 г. Представител на „Експо фудс” е уведомил „Актуал“ за взетата проба на луканка „Чумерна от магазинната мрежа Дартфорд и за получения резултат. Според писмото, незабавно екипът е извършил пълна проследяемост на вложените суровини и е установил, че месото е с произход България и Нидерландия и е придружено от необходимите документи за произход и гаранция, че е говеждо. Българската фирма категорично се разграничава от решението на контрагента да се признае за виновен по повод наличието на конско месо в продукта, за да не влиза в допълнителни разходи, пише в становището на компанията, която настоява, че е лоялен търговски партньор.


Тагове:   англия,   глоба,   месо,   луканка,   конско,


Гласувай:
14



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: krasi08
Категория: Хоби
Прочетен: 978531
Постинги: 239
Коментари: 156
Гласове: 590
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031