Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Блогрол
1. Виртуална духовна библиотека
2. Сайт на в-к "Лечител"
3. Природна медицина-сайтът на д-р Пашкулев
4. Бъди щастлив
5. Радиестезия, хомеопатия, пирамиди
6. Всичко за билките-първа част
7. Всичко за билките-втора част
8. Всичко за билките-трета част
9. Всичко за билките-четвърта част
10. Полезни съвети
11. Сайт с Художествени снимки от Карибите и Канада.
12. Сборен постинг на снимки от други държави-проект на Петя
13. снимки от Родопите-2 част-проект ня Джулия Бел
14. България в снимки-проект на julia13
15. Снимки от Пирин-проект на Джулия Бел
16. Какво сме дали на света
17. Снимки на планини в България-първа част-проект на Джулия Бел
18. Снимки от Рила-проект на Джулия Бел
19. снимки от планини в България-2 част-проект на Джулия Бел
20. снимки от градове и села в БГ-проект на Джулия Бел
21. Снимки от църкви и манастири в България, проект на Джулия Бел
22. Снимки от Родопите-проект на Джулия Бел
23. Снимки от света-мои постинги
24. Снимки от планини в България-проект на Джулия Бел-трета част
25. Снимки от градове и села-втора част-проект на Джулия Бел
26. Притча за скорпионите
27. Билколечение
28. билкосъбиране
Постинг
12.12.2014 21:25 - Хранене и зрение
Автор: kasnaprolet9999 Категория: Други   
Прочетен: 15032 Коментари: 12 Гласове:
28


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
В продължение на осем години Чун-Джун Чиу, учен от Университета „Тъфтс”, работи върху теория, която би могла да промени мисленето ни относно стареенето и болестите на очите. Неговите революционни изследвания сочат, че отслабващото зрение няма много общо с възрастта, а е силно свързано с това, което слагаме в устата си. Бързо покачващите кръвната захар храни са вредни не само за талията ви – те могат да допринесат и за влошаване на зрението ви.
Обратната страна на този риск е превенцията – само няколко промени в стила на живот, като например консумирането на храни с нисък гликемичен индекс и редовното спортуване, биха могли да ви предпазят от повечето очни проблеми, които отдавна се смятат за нормална част от процеса на стареене и лишават милиони хора от добро зрение в по-късните години от живота им.
Един от медицинските митове, с които живеем в днешно време, е представата, че очните болести възникват като неизбежна последица от остаряването – толкова неизбежни при хората над 50 години, колкото и посивяването на косата.
Индикатор за това, колко силно вкоренена е тази представа в нашето мислене, е терминологията, използвана от конвенционалната медицина, която добавя прилагателни като „възрастов” и „старчески” към макулната дегенерация и катарактите и счита диабетната ретинопатия за практически неизбежно усложнение на диабета.
Понастоящем медицината може да предложи само хирургична операция за смяна на лещата при страдащите от катаракта и продължава да търси алтернативи за лечение на макулната дегенерация и диабетната ретинопатия – всичко от трансплантация на ретинални клетки, лазерна хирургия и нови медикаменти до присаждане на компютърни чипове в окото за засилване на зрението.

Но ортодоксалното схващане не взема под внимание изследванията в областта на храненето, които твърдо сочат за виновник и за трите споменати състояния индустрията за производство на преработени храни. Чиу, водещият научен специалист в Изследователския център за въздействието на човешкото хранене върху стареенето „Жан Майер” при Университета „Тъфтс” в Бостън, САЩ, участва в многобройни изследвания, между които и в Проекта „Хранене и зрение”, спомагателно изследване към дългосрочното проучване на здравето на медицинските сестри. Докато изследвал пациенти, които в крайна сметка развили катаракта, диабетна ретинопатия или възрастова дегенерация на макулата(ВМД), той установил, че и трите групи имали едно общо нещо помежду си – меню, богато на преработена захар
... Доказателствата, открити от Чиу и колегите му, показват, че катарактите, ВМД и диабетната ретинопатия не са толкова болести на старостта, колкото на нашето индустриализирано съвремие.
И трите са близки родственици на други дегенеративни заболявания като хипертония, съдови болести, Алцхаймер и диабет, а при всяко от тези състояния се наблюдава повишен хомоцистеин – аминокиселина, получавана при нормалното разграждане на белтъчините.
До високи нива на хомоцистеина води недостигът на витамин В и хром. Макар че естествените захари и зърното съдържат достатъчно хром за поддържане обмяната на високовъглехидратните храни, по-голямата част, ако не и цялото количество, от тези вещества се загубва при процеса на рафиниране на захарите и преработените храни, които днес съставляват типичната западна диета.
Катарактите, ВМД и даже диабетната ретинопатия не са неизбежни последици от остаряването, а просто още един симптом на съвременното лошо хранене. Те могат да бъдат предотвратени, спрени и дори излекувани чрез възприемането на средиземноморска диета, богата на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и риба, като в същото време се ограничи захарта и се вземат различни хранителни добавки, без да се забравя за редовното спортуване. Най-добрата рецепта, която един лекар може да предпише в днешно време за предотвратяване на всички очни проблеми в по-късна възраст, е съставена от три прости думи: Яжте домашна храна
.

Може ли да се постигне подобрение?
Приемането на високи дози от някои добавки орално или като очни капки може да компенсира уврежданията, нанесени от очните болести.
Цинк. Пациентите с ВМД, които вземали по 25 мг два пъти на ден, отчели значително подобряване на зрението.

Цялата статия е публикувана в 59 брой на в-к Лечител, а част от нея е на неговия сайт:
www.lechitel.bg/newspaper.php

Защо Ви занимавам с това, вероятно ще попитат някои от вас. Определено не е с рекламна цел, а за да споделя опит. Преди около месец ми махнаха пердето на лявото око, това заболяване се нарича катаракта, за което се говори в статията. До този момент никаде в интернет не намерих отговор на въпроса, как се е появило това перде на окото ми. Пия билки, храня се доста здравословно и въпреки това се обзаведох не с едно, а с две пердета. Другото още не е узряло. съвсем. Опитах да ги премахна с билки, но не се получи. Тази статия дава до известна степен отговор на моите въпроси. Липсата на определени витамини може да се окаже решаваща. Купете си вестника, както аз направих и четете. Продава се във всички аптеки на "Лечител". Статията е огромна и не ми е възможно да я преписвам, тъй като още съм в ремисия и влизам по малко в интернета.



Тагове:   очи,   здраве,


Гласувай:
31


Вълнообразно


1. mt46 - Поздрав!...
12.12.2014 23:41
Освен здравословно хранене, нужно е и здравословно пиене... Баща ми имаше перде на окото, но и левкемия /свързана с пиелонефрит/... Промени режима си на хранене и пиене, започна да взема лекарства и се пооправи...
цитирай
2. donchevav - Впечатлена съм от факта, че дома...
12.12.2014 23:58
Впечатлена съм от факта, че домашната храна може да предотврати очни проблеми. Аз съм "ЗА"! Поздрави, скъпа Неви! Благодаря за интересния постинг!
цитирай
3. tera - Не мисля, че проблемът е толкова прост
13.12.2014 10:00
Майка ми има катаракта, да речем че има общо захарта при това, но пък баща ми няма, а те се хранят с еднаква храна. Ерго - не е само до храната. Освен това те се хранят основно с домашна храна, не ходят в МакДоналдс или KFC, а пък ето - катарактата се е появила.
Освен това, голямото куче също има катаракта, а при него захарта не пристъства в менюто или да речем много слабо.
Така че това са си дегенеративни промени, неразризвно свързани с възрастта, наследствеността също, не може да се каже че храната е определяща в най-голяма степен в този случай, а преди всичко възрастта.
Иначе - естествено, че храната или по-точно начинът на хранене има голям дял при почти всички заболявания, изключая генетическите.
цитирай
4. leonleonovpom2 - Здравей, Невена!
13.12.2014 10:10
Без да вниквам в подробностите съм съгласен с домашната храна
човек от памтивека е привикнал на нея, организмът е приспособен, плюс това той е дете на природата А в обществените закусвални храната е пригодена все едно за бройлери, от нея може да се напълнее, защото няма регулация на мазнини и въглехидрати Оттам идват и болестите
За очите помагат червените плодове и зеленчуци
Особено полезни са боровинките На английските летци в дажбата им имало боровинки, за остро зрение
Морковите също-Никой не е виждал заек с очила, нали?
Приятен ден!
цитирай
5. mia11 - Здравейте и от мен!
13.12.2014 13:16
Включвам се да кажа за съвпадението, което се получи, когато прочетох пост номер 4 за морковите. В този момент аз точно си хрупах един морков като заек.
Честно да си кажа напоследък взех да се замислям точно за това, какви са причините за отслабването на зрението с напредване на възрастта, защото и любимият ми, който гони 50-те преди седмица си сложи очила за четене 1 диоптър.
Давам си сметка, че освен домашно приготвената храна, в менюто си е желателно да включваме повече сурови плодове и зеленчуци за цялостното ни здраве.
Хубав ден и приятно прекарване на празниците с много положителни емоции!
цитирай
6. kasnaprolet9999 - Освен здравословно хранене, нужно ...
13.12.2014 14:37
mt46 написа:
Освен здравословно хранене, нужно е и здравословно пиене... Баща ми имаше перде на окото, но и левкемия /свързана с пиелонефрит/... Промени режима си на хранене и пиене, започна да взема лекарства и се пооправи...


Относно здравословното пиене знам, че се допуска дневно по една доза(50-15 гр.) твърд алкохол и 200 гр. вино или бира. Това ли имаш предвид? Вторият ми баща изобщо не понасяше алкохол и до 85 не носеше очила. За сметка на това обаче в последните години се разболя от Алцхаймер, въпреки че се хранеше само с домашна храна.
цитирай
7. kasnaprolet9999 - Впечатлена съм от факта, че дома...
13.12.2014 14:43
donchevav написа:
Впечатлена съм от факта, че домашната храна може да предотврати очни проблеми. Аз съм "ЗА"! Поздрави, скъпа Неви! Благодаря за интересния постинг!


Аз също и в къщи се консумира само домашно приготвена храна, но въпреки това ми се яви проблема. Вярно е, че до като работех се хранех на обяд навън, често в Яйцето на СУ, където приготвят готвена храна на печка, а не затоплена в микровълнови фурни, та за това им бях фен. Мисля, че проблемът е в липсата на някои витамини в храната и водата, както и усвояването им, което си е индивидуално. Поздрави!!
цитирай
8. kasnaprolet9999 - Майка ми има катаракта, да речем че ...
13.12.2014 14:56
tera написа:
Майка ми има катаракта, да речем че има общо захарта при това, но пък баща ми няма, а те се хранят с еднаква храна. Ерго - не е само до храната. Освен това те се хранят основно с домашна храна, не ходят в МакДоналдс или KFC, а пък ето - катарактата се е появила.
Освен това, голямото куче също има катаракта, а при него захарта не пристъства в менюто или да речем много слабо.
Така че това са си дегенеративни промени, неразризвно свързани с възрастта, наследствеността също, не може да се каже че храната е определяща в най-голяма степен в този случай, а преди всичко възрастта.
Иначе - естествено, че храната или по-точно начинът на хранене има голям дял при почти всички заболявания, изключая генетическите.


Аз и за това написах, че тази статия донякъде дава отговор на въпросите ми. В къщи се храним с домашно приготвена храна, така че едва ли това е причината, пък и моят съпруг няма перде. С родителите ми беше същото. Не мисля, че старостта играе главна роля, защото свекър ми и вторият ми баща нямаха никакъв проблем със зрението до късна старост. Когато ме оперираха имаше една жена, която бе получила перде на 50 г. възраст-учителка. По-вероятно причината се крие в липсата на някои витамини и минерали в храната, което е описано в края на горната статия-витамини В и хром. Възрастните хора в повечето случаи имат малко зъби и избягват суровите плодове и зеленчуци, пък и трудно ги усвояват поради недостатъчно храносмилателни ензими. Това може би е основната причина, плюс ежедневния стрес.
цитирай
9. kasnaprolet9999 - Без да вниквам в подробностите съм ...
13.12.2014 15:03
leonleonovpom2 написа:
Без да вниквам в подробностите съм съгласен с домашната храна
човек от памтивека е привикнал на нея, организмът е приспособен, плюс това той е дете на природата А в обществените закусвални храната е пригодена все едно за бройлери, от нея може да се напълнее, защото няма регулация на мазнини и въглехидрати Оттам идват и болестите
За очите помагат червените плодове и зеленчуци
Особено полезни са боровинките На английските летци в дажбата им имало боровинки, за остро зрение
Морковите също-Никой не е виждал заек с очила, нали?
Приятен ден!


Така е, аз за това ги избягвах и в къщи винаги имам домашно приготвена храна. Всеки обаче я усвоява по различен начин и вероятно там е разковничето. При някои хора се получава дефицит на определени витамини и минерали и съм чела на други места, че това е достатъчна причина да се разболеем от всякакви болести. Суровите моркови са хубаво нещо, но с възрастта става все по-трудно да се консумират и усвояват. Има много възрастни хора, които нямат пари за зъби или имат непоносимост към изкуствени такива и минават на мека храна. Моята майка бе такъв случай, направиха й няколко чейнета и с нито едно не успя да свикне.
цитирай
10. kasnaprolet9999 - Включвам се да кажа за съвпадени...
13.12.2014 15:05
mia11 написа:
Включвам се да кажа за съвпадението, което се получи, когато прочетох пост номер 4 за морковите. В този момент аз точно си хрупах един морков като заек.
Честно да си кажа напоследък взех да се замислям точно за това, какви са причините за отслабването на зрението с напредване на възрастта, защото и любимият ми, който гони 50-те преди седмица си сложи очила за четене 1 диоптър.
Давам си сметка, че освен домашно приготвената храна, в менюто си е желателно да включваме повече сурови плодове и зеленчуци за цялостното ни здраве.
Хубав ден и приятно прекарване на празниците с много положителни емоции!


Така е, салатите у нас са нещо задължително. Докато имаме зъби в устата си не бива да се лишаваме от тях. Това са храни с нисък гликемичен индекс и спомагат за регулиране на количеството на инсулина. Хубави празници и на теб.
цитирай
11. planinitenabulgaria - С пожелание ремисията да завърши преди празниците!
20.12.2014 05:03
А като дойде пролетта, ще Ви предложа ремисия в планината.
Весела Коледа и НГ!
цитирай
12. kasnaprolet9999 - А като дойде пролетта, ще Ви пред...
20.12.2014 12:40
planinitenabulgaria написа:
А като дойде пролетта, ще Ви предложа ремисия в планината.
Весела Коледа и НГ!


Благодаря, весели Коледа и новогодишни празници.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kasnaprolet9999
Категория: Лични дневници
Прочетен: 15318425
Постинги: 846
Коментари: 16439
Гласове: 41664
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031